Érdekes kinevezés

Közelebb nem talált alkalmas személyt? Milyen tulajdonságai vannak Galantino püspöknek?

 

Dél-Olaszország Cerignola nevű kis falujában született, 1948-ban. Lelkipásztori munkájában sem lehetett kényelmeskedő, mert filozófiatanárként tucatszám írta tanulmányait időszerű világnézeti kérdésekről. 2011-ben nevezte ki püspökké XVI. Benedek pápa.


Március 25-én Ferenc pápa öt évre nevezte ki főtitkárrá a püspököt. De hogyan? Levelet írt az egyházmegye papjainak, szerzeteseinek és a világi híveknek, amelyben így szólt hozzájuk: „Talán furcsának tűnik, hogy levelet írok nektek, de azért teszem, hogy a segítségeteket kérjem.” Arra kérte az egyházmegye tagjait, hogy értsék meg őt, és bocsássanak meg neki, amiért elviszi szeretett püspöküket. Imádkozzanak a pápáért, mert szüksége van imáikra, s ígérte: ő is imádkozik értük. Tudja, mennyire szeretik püspöküket, és megérti, hogy nem örülnek távozásának. Biztosan a püspök is szívesebben maradna híveivel, hiszen nagyon szereti őket – fogalmazott levelében a pápa.

 

Az olasz püspöki konferencia állandó tanácsa – gondolom – a lényegre utalt, amikor nyilatkozatában úgy jellemezte Galantino püspököt, mint aki „mindig kész a meghallgatásra és az állandó párbeszédre”.

 

Ferenc pápa most Calabriába készül, hogy – előreláthatólag júniusban – személyesen „kérjen bocsánatot” a papoktól és hívektől, amiért főtitkárrá tette püspöküket, mert szüksége volt rá.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .