„Emberé a munka, Istené az áldás”

A főpásztor a búcsúi szentmisén a szőlőskertek és szőlősgazdák védőszentjéhez imádkozott, közbenjárását kérve a jó termésért és a város minden polgáráért.
Évről évre összegyűlünk itt, hogy Szent Donát égi közbenjárását kérjük – köszöntötte a jelenlévőket Tornyai Gábor plébános a székesfehérvár-öreghegyi Magyarok Nagyasszonya-plébániáról, amelynek misézőhelye a kápolna. Elmondta, hogy a szentmise előtt nagy bizalommal fordult a szenthez, arra kérve, hogy az eső ezúttal se mossa el az ünnepet.
„A régiek pontosan tudták, hogy az emberé a munka, és az Istené az áldás. Kérték az égiek közbenjárását, Szent Donátét is itt, ezen a hegyen, hogy munkájuk eredménye ne vesszen kárba, hogy amiért áldozatot hoztak, fáradoztak, amiért keményen megdolgoztak, az hozza meg számukra gyümölcsét – fogalmazott szentbeszédében a megyéspüspök. – Egész életüket, kultúrájukat, családi ünnepeiket és mindennapjaikat az Isten jelenlétében igyekeztek élni. Keresztvetéssel kezdték és fejezték be a napot. Fontos volt számukra a reggeli és az esti harangszó, a mindennapi imádságok, a családi és az egyházi ünnepek, amelyek alkalmával befogadták Istent, megnyitották számára a szívüket és a lelküket – hangsúlyozta Spányi Antal.
A főpásztor arról is beszélt, hogy az ember később igyekezett beavatkozni a természet rendjébe. Ma már pontosan tudjuk, hogy civilizációnkkal mennyit ártunk a világnak és saját magunknak is. „Megrongáltuk az ózonréteget, és ennek beláthatatlan következményei vannak. Könnyű csomagolóeszközöket gyártottunk műanyagból, s beszennyeztük vele az egész földkerekség tengereit. Hallottuk a hírt, hogy már augusztus elején elhasználtuk azt az energiamennyiséget, amelynek egész éven át ki kellett volna tartania. Beleavatkozunk a világ működésébe, azt hisszük, hogy mindent képesek vagyunk irányítani, Istenre sincs már szükségünk. Ezáltal azonban kiszolgáltatottjaivá válunk azoknak a természeti erőknek, amelyeket mi magunk manipuláltunk” – mondta a püspök. Majd azzal folytatta, hogy a hívőknek ma is érdemes Szent Donáthoz fohászkodniuk, és megőrizniük a hagyományokat, mert ezek tartják meg a hitet és a reményt. Így tapasztaljuk meg, hogy a szentekkel együtt az Egyház ma is él, és kérheti Isten bőséges áldását mindannyiunk életére.
Az ünnepségen a székesfehérvári Noé-hegyi Szent István Borlovagrend is képviseltette magát Mészárovics Imre elnök, nagymester vezetésével. A borlovagrend kiemelt célja a nagy múltú öreghegyi borkultúra támogatása és a szőlőműves-tradíciók tiszteletének fölelevenítése. Az Öreghegy egykor ötszáz hektáros borművelő területét a növekvő város bekebelezte, de még ma is nagyon sok telken megvannak a régi szőlőtőkék.
A Szent Donát-kápolna búcsúján részt vettek a város önkormányzati képviselői, többek között Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere is. A zenei szolgálatot az öreghegyi Magyarok Nagyasszonya-templom kórusa végezte. A szentmise után az ünneplők a kápolna mögötti téren borkóstolón vettek részt a borlovagrend meghívására.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .