Európa

A szülési szabadság meghosszabbításáért

Az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) üdvözli az Európai Bizottság javaslatát, amely azt szeretné elérni, hogy a nők szülési szabadságát tizennégy hétről tizennyolc hétre emeljék. A javaslat egyrészt lehetővé tenné, hogy a nők jobban összeegyeztethessék hivatásukat és családi életüket, másrészt elősegítené az igazságosabb bérezést, és így megfékezhetné a születési ráta visszaesését Európában – mondta a COMECE főtitkára Brüsszelben. (KAP)

Francia püspökök a pénzügyi válságról

A francia püspöki konferencia szociális bizottsága személyes életstílusuk és a pénzhez való viszonyuk átgondolását kérte a keresztényektől október 8-i nyilatkozatában. A piacgazdaságot kétségkívül az erőforrások felhasználása leghatékonyabb módszerének tartják, de a válság megmutatta, milyen következményei vannak a profithajszának. Az áldozatok, mint mindig, a legszegényebbek. Üdvözlik az európai együttműködést a megoldások keresésében. A legfontosabb, hogy a gazdaság az embert szolgálja, ne csupán a profitot. (KAP)

Buttiglione az EU válságáról

Rocco Buttiglione olasz kereszténydemokrata politikus és filozófus  nyilatkozata szerint a két világháború közötti úgynevezett bécsi kör pozitivista, vallásellenes tudományfelfogása és laicizmusa hatott az Európai Unióra, és ez is hozzájárul válságához. A felvilágosodás korának gondolkodása, főleg Jean-Jacques Rousseau egyházellenessége ma is érvényesül. Az angolszász világban jobb a helyzet Alexander Hamilton (1755-1804) öröksége következtében. (KAP)

Jan Sokol érsek hetvenöt éves

Nagyszombat (Trnava) érseke, Jan Sokol betöltötte hetvenötödik életévét, és az Egyházi Törvénykönyv rendelkezése szerint benyújtotta lemondását a pápának, aki – a szlovák püspöki konferencia szóvivője szerint – két-három hónapon belül ad választ. A szlovák sajtó utalt arra, hogy március 2-án Alojz Tkac kassai érsek is betölti e kort, Eduard Kojnok rozsnyói püspök pedig augusztusban lesz hetvenöt éves. (KAP)

Az új Nobel-díjas és II. János Pál

Az orvosi Nobel-díj egyik idei kitüntetettje, Luc Montagnier francia professzor a beteg II. János Pál pápát papayadiétával segítette újult erőre – nyilatkozta a Padovában tanító Cesare Montecucco olasz orvosprofesszor az Il Tempo (Az idő) című napilap október 7-i számának. A katolikus Montagnier az akkor nyolcvankét éves pápánál járt kihallgatáson, és figyelmébe ajánlotta a papaya természetes gyógyító hatását, amely időlegesen nagyon jót tett neki. (KAP)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .