Vatikán

Az afrikai erőszak megszüntetéséért

Imára szólított Szomália, Darfur és Burundi békéjéért XVI. Benedek pápa. Különösen Szomália fővárosában és környékén dúlnak elkeseredett harcok az egyre drámaibb szociális helyzetben. Darfur vég nélküli tragédiájában védtelenek az emberek. Afrika más területén, Burundiban pedig ismét polgárháború fenyeget. (KAP)

Az Európa Tanács abortusz-határozata ellen

A Vatikán bírálja az Európa Tanács művi vetélést támogató határozatát, amely ellentétben áll az emberi jogokkal – nyilatkozta Elio Sgreccia kuriális püspök, az Élet Pápai Akadémiájának elnöke a L’Osservatore Romano április 27-i számában. Az Európa Tanács az abortuszhoz való "jogról" beszél, ami egészen más, mint bizonyos kényszerítő körülmények között az abortusz engedélyezése. A határozat csak a nők egészségéről és szociális helyzetéről beszél, de nem esik szó a születendő gyermek élethez való jogáról. (KAP)

A Vatikán cáfolja a pápa betegségét

P. Federico Lombardi jezsuita szerzetes légből kapottnak nevezte a párizsi Le Figaro című lap értesülését, amely szerint a 81 éves pápa szívgyengeség következtében többször kimerült amerikai útján, s egyszerűsíteni kellett programját. A szentszéki szóvivő szerint a televízió jóvoltából mindenki láthatta, semmi jele nem volt XVI. Benedek elgyengülésének vagy kimerültségének, amit bizonyít, hogy eredeti programján nem kellett változtatni. (KAP)

A buddhizmus legnagyobb ünnepére

Jean Louis Tauran bíboros, a Vallásközi Párbeszéd Tanácsának elnöke üzenetet küldött a buddhizmus legnagyobb ünnepe alkalmából a világ buddhista közösségeinek. A Vesakh (vészák) Buddha születésének, megvilágosodásának és parinibbánába térésének ünnepe. A bíboros örömmel emlékeztetett a katolikusok és a buddhisták közötti pozitív kapcsolatokra. Keresztények és buddhisták ugyanazt a teremtett világot tisztelik, és közös ügyüknek tekintik a környezet védelmét.

Az internetes kultúra és az egyház

Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) médiabizottsága a Vatikánban tartotta évi ülését április 25-27-én. Az öt európai régiót képviselő püspökökből, szakértőkből és médiafelelősökből álló bizottság tagjai a jövő márciusban esedékes római plenáris ülés témáját készítették elő Az internetes kultúra és az egyház címmel. A téma előadója Nicoletta Vittadini, a Szent Szív Katolikus Egyetem nevelésszociológia tanára volt. 2009-ben a médiaügyekért felelős püspökök az internetes kultúra társadalomra és egyházra kifejtett hatásait kívánják elemezni. (Magyar Kurir)

Svájci gárdisták fogadalomtétele

A pápa védelmét ellátó Svájci Gárda 33 újonca tett fogadalmat a Vatikánban május 6-án. (KAP)

Az első nő a L’Osservatore Romano szerkesztőségében

Száznegyvenhét éves történetében először fordult elő, hogy a L’Osservatore Romano olasz nyelvű szerkesztősége női munkatársat vett fel. A 36 éves Silvia Guidi májustól a lap kulturális rovatánál dolgozik. Az újság német nyelvű szerkesztőségének vezetésére idén februárban szintén egy nőt, az osztrák Astrid Haast nevezték ki. (Magyar Kurir)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .