Róma – Vatikán

Tárgyaltak a dél-amerikai országot érintő kérdésekről is, így az egyház és állam együttműködésének helyzetéről a nevelés és az egészségügy terén, továbbá a gyöngék jogai védelmével kapcsolatos szociálpolitikai intézkedések állásáról. Morales 2006-ban történt hatalomra jutása óta szocialista kormányzata konfliktusba került a katolikus egyházzal. Igyekszik ellenőrzése alá vonni a katolikus iskolákat. Morales azzal vádolja Santa Cruz bíboros érsekét, hogy támogatja az ellenzéket.

A spanyol miniszterelnök a pápához készül

José Luis Rodríguez Zapatero kormányfő június 10-én a Vatikánban találkozik XVI. Benedek pápával. Ez lesz második személyes találkozásuk. A 2004 óta kormányon lévő spanyol szocialista miniszterelnök és az egyház között évek óta feszült a viszony. A mostani látogatás abból az alkalomból történik, hogy lejár az Európai Unió soros spanyol elnöksége. A Szentatya idén november 7-én felkeresi majd Barcelonát és Santiago de Compostelát. Jövőre pedig ellátogat a madridi ifjúsági világtalálkozóra.

Arab emirátusok vatikáni kapcsolata

Az Egyesült Arab Emirátusok első alkalommal küld diplomáciai képviseletet a Vatikánba egy hölgy személyében. Az ötvenegy éves Hissza Abdulla Ahmed Al-Otaiba május 20-án adta át megbízólevelét a Szentatyának. A követ asszony eddig Spanyolországban képviselte az emirátusokat, közgazdász, hat gyermek édesanyja. Az emirátusok 4,8 millió lakosából – vatikáni adatok szerint – 580 ezer katolikus, akik zömében ázsiai vendégmunkások.

XVI. Benedek júniusi zarándoklata

Vatikáni közlemény szerint a pápa június 24-én látogatást tesz a római Don Orione központban, a Vatikán közelében található Monte Mario-dombon. Megáldja a Salus populi romani (A római nép üdvössége) elnevezésű Mária-szobrot, és imádkozik előtte. A kilenc méter magas, Róma városa felé forduló szobrot – miután felújították – októberben helyezték vissza arra a toronyra, ahonnan egy vihar lesodorta. A Szentatya rövid zarándoklatának fontos vallási vonatkozása van az Örök Város lakói számára, mert az emlékszobor a történelem során mélyen beépült a néphagyományba. A pápa ezt követően ellátogat a Monte Marión található Rózsafüzér Szűzanyja elnevezésű domonkos rendi kolostorba. Itt találkozik a klauzúrás apácák közösségével. Ebben a kolostorban őrzik a Hagiosorritissa Szűz Mária ősi ikonját, amely Szent Lukács (VII. század) Madonnája néven is ismert. Itt található Szent Domonkos, Sziénai Szent Katalin és más domonkos rendi szentek ereklyéje is. XVI. Benedek Monte Marió-i látogatása egybeesik a „pápa ünnepével” is, amelyet minden évben a Don Orione közösség szervez az egész világon az Orione Szent Lajos által elindított hagyományt követve.

Hangverseny a Szentatya tiszteletére

Orosz mesterek műveiből összeállított hangversenyt adott Benedek pápa megválasztásának ötödik évfordulója alkalmából a moszvai patriarchátus. A hangversenyre május 20-án került sor a Nervi-csarnokban. Kirill pátriárka képviseletében Hilarion metropolita volt jelen, és tolmácsolta egyháza jókívánságait a Szentatyának. A pápa megköszönte a zenei élményt, és kifejezte reményét, hogy Isten dicsérete és a békéért való elkötelezettség mind közelebb fűzi egymáshoz a két egyházat. Egyúttal emlékeztetett az európai kultúra keresztény gyökereire, amelyeket ma sajnos sokszor elfelejtenek.

Mongol vallásszabadság

Mongólia új szentszéki követe, Luvszantszeren Orgil május 20-án adta át megbízólevelét XVI. Benedek pápának. A Szentatya méltatta a kormány törekvését a vallásszabadság biztosítására. A Szentszék 1992 óta áll diplomáciai kapcsolatban Mongóliával. A 2,9 milliós népesség kilencven százaléka buddhista vallású, a katolikusok száma vatikáni adatok szerint mindössze 550.

A tongai királyság miniszterelnöke a pápánál

Polinézia három szigetét magában foglaló állam, a Tongai Királyság miniszterelnökét, Feleti Vaka’uta Sevelét május 20-án fogadta a Szentatya. Megbeszélést folytattak a szigetcsoport szociális életével, illetve gazdaságával kapcsolatos témákról. A találkozó során a felek kitértek a katolikus egyház szerepére az ember fejlődésének előmozdítására vonatkozó területeken, valamint a nemzetközi helyzetre is.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA, valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .