Nagyvilág

Nehéz, de nem lehetetlen békét teremteni a Szentföldön

Fouad Twal jeruzsálemi latin szertartású pátriárka nemrégiben részt vett a Vatikánban azon a harmadik találkozón, amelyen az októberben tartandó, a Közel- Kelettel foglalkozó szinódust készítették elő. A püspöki szinódus témája A katolikus egyház a Közel-Keleten: szeretetközösség és tanúságtétel lesz. A pátriárka nyilatkozatában fájdalommal állapította meg, hogy a térség továbbra is konfliktusokkal terhelt. Palesztinok és izraeliek egész nemzedéke született és nőtt fel a háborús légkörben, egyre nehezebb elképzelni egy békés jövőt. Könnyebb a másik felet okolni, nehezebb megbocsátani. A keresztények azonban azt hangoztatják, hogy meg kell bocsátani, és újra elölről kell kezdeni mindent. Egy nap mindenki számára elérkezik a béke: zsidók, muzulmánok és keresztények számára egyaránt. Ezt a békét ugyanis soha senki sem élvezheti egyedül: vagy mindenkié lesz, vagy senkié. Hozzátette: elsősorban a palesztin és az izraeli nép hibáztatható az állandó konfliktusért, de a nemzetközi közösség is, amelynek közbe kellene lépnie. Ha Izrael valóban akarja a békét, akkor vissza kell vonulnia a megszállt területekről. A béke azt jelentené, hogy megoldják Jeruzsálem kérdését, a hárommillió menekült helyzetét, meghúzzák Izrael határait. Izrael a világ egyetlen állama, amelynek nincsenek határai. Nem tudni, meddig terjed területe, katonai dzsipjei ki-be járnak az országból, amerre kedvük tartja. A zsidók visszajöhetnek hazájukba, de a palesztinoknak nincs joguk ehhez. Úgy tűnik, jelenleg Izrael jobban fél a békétől, mint a háborútól – mondta nyilatkozatában Fouad Twal jeruzsálemi pátriárka.

A kubai bíboros az Egyesült Államokhoz

Jaime Lucas Ortega y Alamino kubai bíboros az Egyesült Államok párbeszédkészségét várja Kuba irányában. „A kubai elnök, Raul Castro, előfeltételek nélkül javasolta a párbeszédet, minden témában, beleértve az emberi jogok témáját is” – írta a bíboros a Palabra Nueva című havannai egyházi magazinban.

Támadás a nunciatúra ellen Angolában

Az angolai fővárosban, Luandában április 20-án három fegyveres férfi támadta meg az apostoli nunciatúra épületét. Azzal az ürüggyel mentek be az épületbe, hogy bizalmas dokumentumot kívánnak átadni. Ehelyett azonban értékes tárgyakat és pénzt zsákmányoltak. Sebesülés nem történt.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,
valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .