Róma – Vatikán

A papok hármas feladatáról

Néha úgy tűnhet, hogy a pap szava „pusztába” kiáltó szó, de éppen ebben áll prófétai ereje: soha nem azonosulhat semmiféle uralkodó kultúrával vagy gondolkodásmóddal sem. Meg kell mutatnia azt az egyetlen újdonságot, amely képes arra, hogy valóban és mélyen megújítsa az embert, vagyis azt, hogy Krisztus az élő, közeli Isten, aki a világ életében és életéért működik – mondta XVI. Benedek pápa az április 14-i általános kihallgatáson tartott katekézisében. A júniusban befejeződő papság évére való tekintettel a szolgálati papságról szólt. Magyarul köszöntötte a miskolci és tusnádfürdői zarándokokat. Miskolcról a jezsuita gimnázium diákzarándokai vettek részt a kihallgatáson. A pap nem önmagát, nem a saját elképzeléseit vagy filozófiáját hirdeti, hanem Krisztust. Korunk zűrzavarában, amikor az emberek irányt veszítettek, a pap Isten szava világosságát viszi el a világba, amely maga Krisztus. Ebben a húsvéti időszakban, amely elvezet bennünket pünkösd ünnepéhez és a papság évének június 9-11-én bekövetkező lezárásához, a pápa a papok Krisztushoz való hasonulásának hármas feladatára mutatott rá: tanítani, megszentelni és kormányozni. A pap hármas feladata lényegében a feltámadt Krisztus három cselekedete: az egyházban és a világban tanít, ezáltal hitet teremt, egybegyűjti népét, jelenvalóvá teszi az igazságot, és valóban építi az egyetemes egyház szeretetközösségét, megszentel és vezet. A papságot senki sem önmagától választja, nem jelent biztonságos életet, társadalmi pozíciót. A papság válasz az Úr hívására, akaratára, hogy nem személyes igazságunk, hanem az Úr igazságának hirdetőivé váljunk.

Felhívás a kínai földrengés áldozataiért

Az április 14-i, szerdai általános kihallgatás végén XVI. Benedek pápa külön felhívással fordult az aznap reggel történt tragikus kínai földrengés áldozataihoz: „Gondolatban Kína és a lakosság felé fordulok, amelyet erős földrengés sújtott. Ez számos halálos áldozatot, sebesültet követelt, és hatalmas károkat okozott. Imádkozom az áldozatokért, és lelki közelségemet fejezem ki azoknak, akiket ez a súlyos csapás ért. Isten adjon vigaszt a szenvedésben és bátorságot a szerencsétlenségben. Azt kérem, hogy ne hiányozzék a szolidaritás.”

Pápai útitervek

Június 4. és 6. között XVI. Benedek pápa Cipruson tesz apostoli látogatást. Ennek során 4-én Paphosban ökumenikus istentiszteleten vesz részt, 5-én pedig II. Krizosztomosz ortodox érseknél tesz udvariassági látogatást. A látogatás fontos mozzanata lesz június 6-án Nicosiában a Közel-Kelettel foglalkozó püspöki szinódusi ülés munkadokumentumának nyilvánosságra hozatala. A pápa 2012-ben Chilébe látogat – nyilatkozta a L’Osservatore Romano című vatikáni napilapban Tarcisio Bertone bíboros államtitkár, aki április elején chilei látogatást tett.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,
valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .