Európa

Az Európai Parlament némi javulást lát ugyan, de arra hívta fel Törökországot, hogy tegyen nagyobb erőfeszítéseket a vallásszabadság biztosítása terén az Európai Unióba való csatlakozása érdekében is.

Stepinac bíboros ötven éve halt meg

Horvátországban és Rómában február 10-én megemlékeztek a boldoggá avatott zágrábi bíboros érsek, Alojzije Stepinac (1898-1960) vértanúhalálának ötvenedik évfordulójáról. A bíboros már 1938-ban szervezetten zsidó menekülteket segített, tiltakozott a fasiszta usztasák erőszakos tettei ellen. Tito kommunista diktatúrája 1946. október 11-én 16 év munkatáborra ítélte. 1951. december 5-től házi őrizetben tartották.

Az anglikán szinódus az egységről

Az anglikán egyház általános szinódusa február 10-étől tárgyal az anglikán egyház egységének biztosításáról. A nők és homoszexuálisok püspökké szentelésének engedélyezése miatt konzervatív amerikai anglikánok megalapították az észak-amerikai anglikán egyházat (ACNA). Rowan Williams canterburyi érsek, anglikán prímás a szinódus előtt óva intett az anglikán egyház bomlasztásától.

Jacinta Marto százéve született

A fatimai kegyhely március 11-én nagy kiállítással emlékezik meg Boldog Jacinta Marto (1910-1920) pásztorlányka, az egyik fatimai látnok születésének századik, halálának kilencvenedik évfordulójáról. Francisco testvérével együtt II. János Pál pápa 1917. május 13-án avatta boldoggá. XVI. Benedek pápa május 11. és 14. között látogat Portugáliába, és 13-án Fatimában megemlékezik az évfordulóról.

A lefébvriánus párbeszéd állása

A francia nyelvű sajtó úgy látja, hogy kevés sikerrel kecsegtet az ultrakonzervatív szakadár X. Szent Piusz-testvériség és a vatikáni Ecclesia Dei bizottság októberben kezdődött párbeszéde az egység helyreállítása érdekében. A La Libre Belgique című belga napilap jelentése szerint Bernard Fellay püspök, a Piusz-testvériség vezetője a franciaországi Flavignyben történt papszentelés alkalmából kijelentette: „Emberi számítás szerint a megegyezés sosem lesz lehetséges. Ehhez csodára volna szükség.”

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,
valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .