Róma – Vatikán

Finn evangélikus küldöttség a pápánál

A küldöttség tagjai Szent Henrik ünnepe alkalmából immár huszonötödször érkeztek Rómába. A pápa hálás szívvel idézte fel a korábbi találkozókat, amelyek jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy Finnországban megerősödjenek a keresztények közötti kapcsolatok. A II. vatikáni zsinattal a katolikus egyház elkötelezte magát az ökumenizmus mellett. Finnországban jelen vannak kelet és nyugat egyházai, és a két hagyomány valós, bár még nem tökéletes szeretetközösségben él egymással.

A zsidó-katolikus párbeszéd vegyes bizottságának ülése

Január 18-tól 20-ig tartotta a bizottság kilencedik találkozóját Rómában. A bizottság tagjai között vannak a zsidósággal való vallási kapcsolatok szentszéki bizottságának képviselői, valamint az izraeli főrabbinátus tagjai. A megbeszélés után közzétett zárónyilatkozat hét pontban foglalta össze a találkozó eredményeit. Az elhangzott beszédek hangsúlyozták a környezetvédelem világi és vallási megközelítései közötti feszültséget. Az emberiség ma egyedülálló környezeti válsággal néz szembe, amely a féktelen materiális és technológiai kizsákmányolás eredménye. A problémát a szükséges technikai eszközökkel kell kezelni, ugyanakkor a társadalom részéről elengedhetetlen az önmérséklet, az alázatosság és a fegyelem. A tanácskozás résztvevői jelen voltak XVI. Benedeknek a római zsinagógában tett látogatásán.

A Roaco 82. vatikáni közgyűlése

A Keleti Egyházakat Segítő Mű (ROACO) január 18-20-án tartotta félévenkénti ülését. A találkozón tíz nyugati országból érkező több mint húsz katolikus intézmény képviseltette magát. Az összejövetelen jelen volt Antonio Franco érsek, Izrael apostoli nunciusa és Leo Boccardi érsek (képünkön), Szudán és Eritrea apostoli nunciusa. A megbeszélések fő témája a keleti katolikus egyházak papságának támogatása, elsősorban a közép- és kelet-európai, illetve közel-keleti egyházakra.

Második találkozó a Lefebvristákkal

A Szentszék illetékesei január 18-án találkoztak a Piusz-testvériség képviselőivel. Az szentszéki bizottság titkára, Guido Pozzo közölte a hírt, a megbeszélés témájáról azonban nem kívánt nyilatkozni. A következő találkozót március végére tervezik. Az október végén kezdődő megbeszélések központi témája VI. Pál tanítása és a II. vatikáni zsinat.

Világi helyettes titkár a Iustitia et Pax Pápai Tanácsnál

Ez az első alkalom, hogy világi személy és nő tölti be ezt a tisztséget: a Szentatya ugyanis a 62 éves Flaminia Giovanellit, a dikasztérium eddigi munkatársát nevezte ki az altitkári posztra, az amerikai Frank Dewane püspök utódául. Az olasz hölgy politika- és vallástudományi diplomával rendelkezik, és 1974 óta munkatársa a tanácsnak. A Munka Világszervezete, az Európa Tanács, az EU és az ENSZ fejlődés- és munkapolitikáinak szakértője. 2006 óta a katolikus egyház és az Egyházak Ökumenikus Tanácsa vegyes munkacsoportjának tagja.

Bertone pápai megerősítése

Levelében köszöntötte a Szentatya Tarcisio Bertone bíboros államtitkárt, aki nemrégiben töltötte be 75. életévét. A pápa emlékeztetett a hosszú évekre visszanyúló közös munkájukra, utalt arra a jelentős munkára is, mellyel a bíboros hozzájárult a Marcel Lefebvre érsekkel való párbeszédhez. „Mindig csodáltam hitérzékéért, tudományos és kánonjogi felkészültségéért, valamint emberségéért, mellyel segítette a Hittani Kongregációban való családias légkör megteremtését, egyesítve azt a határozott, elkötelezett és fegyelmezett munkával. Mindezek miatt döntöttem úgy 2006 nyarán, hogy államtitkárrá nevezem ki, és ma is ezek az érvek vezetnek arra, hogy ne mondjak le erről az értékes együttműködésről.”

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,
valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .