Róma – Vatikán

A pápa az ebéd elfogyasztása közben szívélyes beszélgetést folytatott velük, végighallgatta nehézségekkel teli élettörténetüket. Ezen a helyen ugyanis nem pusztán a fizikai éhséget enyhítik, hanem szolgálnak minden rászoruló személyt – fajra, vallásra, kultúrára való tekintet nélkül. A pápa rövid beszédében rámutatott: „A Jézust követők szeretetgesztusai révén válik láthatóvá az az igazság, hogy Isten előbb szeretett minket, és továbbra is ő az, aki megelőz minket a szeretetben. Ezért mi is válaszolhatunk szeretettel.” A pápa elmondta, örül, hogy Jézus barátaival lehetett, mert Jézus éppen a szenvedőket szereti, azokat, akik nehézségekkel küzdenek. Testvéreinek kívánja tekinteni őket. Az ebéd során hallott történetekre utalva a pápa megjegyezte: fájdalmas és emberséggel teli történetek voltak, amelyeket idősek, bevándorlók, hajléktalanok, cigányok, fogyatékkal élők, gazdasági vagy egyéb nehézségekkel küzdők beszéltek el. Azért jött el közéjük, hogy éreztesse közelségét, és kinyilvánítsa irántuk szeretetét. Az ebéd végén a pápa személyesen adta át ajándékait a jelen lévő összes gyermeknek: filctollal teli iskolatáskákat, színes kifestőkönyveket, különféle játékokat.

Sárközy elnök jókívánságai Etchegaray bíborosnak

December 28-án a francia államfő levélben kívánt mielőbbi teljes gyógyulást Roger Etchegaray bíborosnak aki combnyaktörést szenvedett a pápa ellen karácsony vigíliáján elkövetett agresszió során. A 87 éves bíboroson 27-én sikeres műtétet hajtottak végre.

A Szentatya titkára a karácsonyi “támadónál”

Georg Gänswein, XVI. Benedek pápa személyi titkára január 3-án a pápa megbízásából felkereste a subiacói pszichiátriai intézetben Susanna Maiolo, 25 éves olasz-svájci állampolgárságú nőt, aki karácsony este a Szent Péter-bazilikában – zavart elmeállapotban – elrántotta a pápát. A prelátus kifejezte a Szentatya megbocsátását, és érdeklődött az ápolt hogyléte felől.

A római főrabbi nyilatkozata

Riccardo di Segni római főrabbi a napokban úgy nyilatkozott, hogy a Szentatya január 17-i látogatása alkalmából helytelen volna olyan kérdéseket középpontba állítani, amelyek zsidók és katolikusok között vitatottak, például XII. Piusz és a zsidóüldözés megítélése. Ehelyett azt kell hangsúlyozni, amiben zsidók és katolikusok egyek.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,

valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .