Európa

E szavakkal fordult Jean-Pierre Ricard bíboros, Bordeaux érseke, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának egyik alelnöke december 3-án a Moszkvában tartott találkozó résztvevőihez. Az eseményen jelen volt Kirill moszkvai pátriárka is, aki a L’Osservatore Romano vatikáni lap tudósítása szerint kiemelte a francia katolikus egyház és az orosz ortodox egyház kitűnő kapcsolatait. A pátriárka hangot adott annak az óhajának is, hogy a két egyház közösen nézzen szembe az elvilágiasodás új kihívásaival, amelyekre együtt kell válaszolniuk, történelmi tapasztalataikra támaszkodva.

Nem fogadja el a lordi címet a volt Westminsteri érsek

Cormac Murphy-O’Connor bíboros elutasította a lordi címet és az ezzel járó parlamenti felsőházi tagságot, annak ellenére, hogy a reformáció óta ő lett volna az első katolikus püspök, aki tagja lehetne a Lordok Házának. Az elutasításnak belső, egyházi oka van – mondta a bíboros, aki a Vatikánnal is konzultált a kérdésről. Az angol katolikus püspökök érvei szerint a lordság és a parlamenti képviselőség veszélyeztetné a katolikus egyház politikai függetlenségét. Az egyházjog sem engedi meg, hogy papok politikai feladatot vállaljanak.

Ali Agca Olaszországba készül

II. János Pál pápa 1981-es merénylője, a török Ali Agca január 18-án szabadul törökországi börtönéből. Az ötvenkét éves Agca úgy nyilatkozott, hogy Olaszországban kíván letelepedni. Olasz börtönéből 2000-ben kegyelmi határozattal szabadult, azóta törökországi ítéletek alapján volt börtönben. Olaszországban tervezett letelepedése nagy vitát váltott ki.

Az éghajlatváltozás túlélési kérdés

Adrianus van Luyn püspök, az Európai Unió Püspöki Konferenciái Tanácsának (COMECE) elnöke felhívást intézett az EU állam- és kormányfőihez, hogy tegyenek meg mindent egy tisztességes, átfogó és igazságos klímaegyezmény megszületéséért. Az idő szorít, a fél szívvel kiötlött taktikák helyett határozott cselekvésre van szükség.

Miért akarja a spanyol kormány eltávolítani a kereszteket?

Jose Sanchez, a spanyolországi Siguenza-Guadalajara püspöke tette fel ezt a kérdést körlevelében. Amikor hatalmas a költségvetési hiány, ellentétek dúlnak a tanárok között, és magas a fiatalok körében a munkanélküliség, akkor nem pusztán a figyelem elterelésének célja áll-e a „kereszt-ügy” hátterében? Egy őszi felmérés szerint a spanyolok 75 százaléka katolikusnak vallja magát, azonban csak 15 százalékuk megy misére vasárnaponként, 55 százalékuk pedig szinte soha.

Híreinket a Magyar Kurír, a Vatikáni Rádió, a KAP, a SIR,

valamint a Die Presse anyagaiból válogattuk.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .