Róma – Vatikán

A Szentatyát, aki gondosan áttanulmányozta a jelentést, mélyen megrázta és nagy szomorúsággal töltötte el annak tartalma – olvasható a szentszéki közleményben. A pápa ismételten kifejezi mély sajnálatát azokért a tettekért, amelyet egyes papok elkövettek. Elárulták Istennek tett ünnepélyes fogadalmaikat, valamint azt a bizalmat, amelyet áldozataik és azok hozzátartozói, valamint a társadalom beléjük helyezett. A pápa arra kéri az Írországban és a világ bármely részén élő katolikusokat, hogy csatlakozzanak imáihoz, amelyeket az áldozatokért, hozzátartozóikért és mindazokért mond, akiket ezek a rettenetes cselekmények érintenek.

A Szentszék és Brazília egyezménye

A Szentszék és a Brazil Szövetségi Köztársaság között november 13-án aláírt egyezmény ratifikációs okmányait december 10-én cserélték ki. Az egyezmény tovább erősíti a barátság és az együttműködés hagyományos kötelékeit a két fél között. A dokumentum szabályozza többek között a katolikus egyház jogi helyzetét Brazíliában, a diplomák elismerését, a hitoktatást az állami iskolákban, az egyházi esküvőt, valamint az adópolitikát. A ratifikálással az egyezmény hatályba lépett.

Betegekkel, szegényekkel

A Vatikán közelében található Gianicolo-dombon működő ingyenes palliatív kezelést biztosító központba látogatott a Szentatya december 13-án, ahol végső stádiumban levő betegeket gondoznak. Emellett az intézményben a hospice-személyzet képzését is folytatják, valamint kutatómunkát végeznek. December 27-én pedig a Szent Egyed közösség római székhelyére, a Trastevere városnegyedbe látogat el a pápa, és együtt ebédel az egyházi mozgalom által támogatott szegényekkel.

XVI. Benedek fogadta az albán miniszterelnököt

A Szentatya december 12-én fogadta Sali Berisha albán miniszterelnököt. Megbeszélésük során mindketten pozitívan értékelték a kapcsolatok fejlődését. Utaltak továbbá a család hagyományos értékeire, amelyek az albán nép közös örökségét alkotják. Sali Berisha meghívta a pápát: látogasson el jövőre Albániába, Boldog Kalkuttai Teréz anya születésének 100. évfordulója alkalmából.

  A pápa a római Piazza di Spagnán

„A keresztény városok szívében Mária kedves és biztató jelenlétével békét és reményt ad mindenkinek a lét vidám és szomorú pillanataiban is” – mondta a Szentatya hagyományos látogatása alkalmából szeplőtelen fogantatás ünnepén a római piazza di Spagnán álló Mária-szobornál. Majd feltette a kérdést: mit üzen Mária a városnak? Azt ismétli a mai embernek: ne féljetek, Jézus legyőzte a gonoszt, megszabadítva bennünket uralmától. A pápa arról is szólt, hogy a médiában hogyan jelenítik meg a gonoszt: hozzászoktatják az embereket a legszörnyűbb dolgokhoz, mérgezve ezzel gondolkodásukat, érzéseiket. A szív megkeményedik, a gondolatok egyre sötétebbé válnak. Ezért van szüksége a városnak Máriára, aki arra ösztönöz, hogy reméljünk az emberileg legnehezebb helyzetekben is. Ezt követően a pápa utalt a légszennyezés jelenségére. Hangsúlyozta, mindenki elkötelezettségére szükség van, hogy tisztábbá tegyék a várost. Felhívta azonban a figyelmet egy még veszélyesebb jelenségre: a lélek beszennyeződésére. Emiatt már kevesebbet mosolygunk, már nem üdvözöljük egymást, nem nézünk egymás szemébe.

Az egyház szociális tanításáról

Megjelent olaszul az első olyan széles körű ismertető, amely az egyház szociális tanításának az egész világra kiterjedő jelenlegi állásáról számol be. A kötet a vietnami Van Thuân bíborosról elnevezett nemzetközi megfigyelő intézet szerkesztésében jelent meg; 187 oldalon foglalja össze és értékeli az egyház szociális tanításának öt kontinensre kiterjedő mai helyzetét.

Híreinket a Magyar Kurír, a Vatikáni Rádió, a KAP, a SIR,
valamint a Die Presse anyagaiból válogattuk.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .