Nagyvilág

Megöltek egy amerikai szerzetesnőt

Marguerite Bartz 64 éves szerzetesnőt november elsején holtan találták az új-mexikói Navajo Szent Berárd kolostorában. Az indiánok és a feketék körében szolgálatot teljesítő Oltáriszentség Nővérei Társulat (SBS) tagja vasárnap nem jelent meg a szentmisén, így egyik munkatársa indult keresésére és találta meg holttestét. A szerzetesnő az igazság és a béke szenvedélyes keresőjeként volt ismert. Az FBI nyomoz az ügyben.

A vietnami egyház jubileuma

Háromszázötven évvel ezelőtt alapították Tonkin és Cochinchina két apostoli vikariátusát, és ötven esztendeje állította fel a Szentszék a vietnami egyházszervezetet. A jubileumot november 24-től 2011. január 6-ig készíti elő az a „szent év”, amelyet a püspöki konferencia közös pásztorlevele jelentett be. A súlypont a fiatalok körében végzett lelkipásztori munka lesz. A csúcspont pedig 2010. november 21-25-én Ho-Si-Minh Városban (Szaigon) az a „szinódus” lesz, amelyre a püspökök papokat és világi keresztényeket hívnak meg, hogy mintegy kétszázan beszéljék meg a következő évek tennivalóit.

Bartholomaiosz  pátriárka Obamánál

Nagy médiafigyelmet keltett november 2-án I. Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka (képünkön) washingtoni látogatása, mely november 6-ig tartott. Obama elnök félórás megbeszélést tartott a főpappal. Ismét arról biztosította, hogy igyekszik rávenni Törökországot valláspolitikájának megváltoztatására. Ebben központi helyet foglal el az 1971-ben bezáratott chalki ortodox teológiai főiskola újra megnyitása. A patriarchátus ezt 1991 óta tizenkilenc beadványban kérte a török hatóságoktól. Washingtonban a pátriárka találkozott Joe Biden alelnökkel, Hillary Clinton külügyminiszterrel és Nancy Pelosi képviselőházi elnökkel.

Pápai kinevezés Azerbajdzsánba

XVI. Benedek november 5-én kinevezte Vladimír Fekete szalézi szerzetest a bakui „sui iuris” (saját jogú) önálló missziós terület vezetőjévé. Vladimír Fekete 1955-ben született Pozsonyban. 1975-ben tette le első szerzetesi fogadalmát. 1983-ban szentelték pappá. A bécsi és a lublini egyetemen végezte tanulmányait. 1999-től 2005-ig a szalézi rend szlovákiai felügyelője. 2006-tól Poprádon a szalézi rend novíciusmestere volt. A szlovákon kívül oroszul, lengyelül és olaszul beszél.

Még mindig megoldatlan a palesztin menekültek ügye

A nemzetközi közösség konkrétan kötelezze el magát az izraeli-palesztin konfliktus megoldásában – ezzel a felhívással fordult Celestino Migliore érsek az ENSZ közgyűléséhez november 3-ai felszólalásában. Az ülésre abból az alkalomból került sor, hogy a világszervezet hatvan éve állította fel a palesztin menekültek segélyezésével foglalkozó ügynökséget (UNRWA). Az izraeli biztonsági falról szólva a Szentszék állandó ENSZ-megfigyelője hangsúlyozta, hogy minden vallás hívei számára biztosítani kell a mozgásszabadságot.

Híreinket a Magyar Kurír, a Vatikáni Rádió, a KAP, a SIR,
valamint a Die Presse anyagaiból válogattuk.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .