Európa

A papok évében a hivatásról szól majd az év végi salzburgi lelkipásztori konferencia. Megbeszélték a főiskolák helyzetét. Előkészítés alatt áll a plébániai tanácsok jövőre tervezett kongresszusa Mariazellben és a nagy ifjúsági zarándoklat. A püspökök tanulmányi napjának témája ismét a kooperatív (együttműködő) lelkipásztorkodás volt.

Az európai egyházak környezettudatosságra ösztönöznek

Közös levélben fordultak november 6-án a földrész keresztény egyházai a hívekhez, amelyben a klímaváltozás veszélyeire hívják fel a figyelmet, illetve összefogást sürgetnek bolygónk jövője érdekében. A levelet a CCEE (Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa) és a KEK (Európai Egyházak Konferenciája) együttesen fogalmazta meg, tekintettel a december 7-től 18-ig esedékes koppenhágai ENSZ-klímakonferenciára. – Isten ránk bízta a teremtett világ kincseit, melyeknek felelős gondozása mindannyiunk feladata. A véges természeti erőforrásokat pazarlás nélkül, igazságosan kell felhasználnunk – olvasható a levélben.

A francia püspöki konferencia ülése

November első napjaiban Lourdes-ban ülésezett a francia püspöki konferencia. André Vingt-Trois bíboros, párizsi érsek már megnyitójában is utalt a gazdasági válság következményeire, melyek azt kívánják, hogy „másképp éljünk”. Erre szólított fel a püspökök nyilatkozata is, amely karácsony közeledtével az „új szegénység” elleni küzdelemben a keresztény közösségek felelősségét hangsúlyozza, és arra int, hogy „másképp ünnepeljünk”. Az új szegénység a családot támadja a munkanélküliséggel és csökkenő agrárfelvásárlási árakkal. Az eucharisztikus áldozatra való előkészület és annak kisugárzása egyaránt a keresztény szeretet kell hogy legyen. – Két új munkaközösséget hoztak létre a francia főpapok: az egyik a környezet és ökológia kérdéseivel foglalkozik, a másik pedig a vasárnap megszentelésével, az eucharisztikus ünnepléssel. Három évre új bizottsági elnököket és tagokat választottak maguk közül

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .