Róma – Vatikán

Hosszú megbeszélés lesz

A Hittani Kongregáció székhelyén tartotta első találkozóját október 26-án az a munkacsoport, amelyet az Ecclesia Dei Bizottság és a Szent X. Piusz Testvériség szakértőiből hoztak létre abból a célból, hogy tanulmányozza a testvériség és az Apostoli Szék között még fennálló tanbeli nehézségeket. Szívélyes, tiszteletteljes és építő légkörben kiemelték azokat a tanbeli kérdéseket, amelyekről az elkövetkező hónapokban tovább folytatódik az eszmecsere, várhatóan kéthavonta. Ezek között találjuk a következő témákat: az egyházi hagyomány, a VI. Pál-féle misekönyv, a II. vatikáni zsinat értelmezése a katolikus tanbeli hagyománnyal folytonosságban. Ide tartoznak még: az egyházi egység és az ökumenizmus katolikus alapelvei, a nem keresztény vallásokkal való kapcsolat és a vallásszabadság. A találkozón meghatározták a munka menetét és módszerét is.

A pápa május 2-án zarándokol Torinóba

A torinói leplet április 10-től május 23-ig teszik közszemlére a város székesegyházában. A Szentatya május másodikán, vasárnap keresi fel a bazilikát: először imádkozik a lepel előtt, majd szentmisét mutat be a Szent János téren. Délután találkozik a fiatalokkal, majd megáldja a cotolegnói Szent József által alapított Isteni Gondviselés Kis Házának gondozottait.

Ferences gyűjtés Indonéz áldozatoknak

A ferences család közösségei segélyakciót kezdeményeztek az indonéziai Padangban szeptember végén történt földrengés áldozatainak megsegítésére. A humanitárius akció első fázisához 38 846 euróra van szükség. Ebből az összegből hétszáz családnak, mintegy háromezer embernek tudnak hajlékot teremteni.

Hit és értelem egysége

A teológia kettős feladata, hogy az imádságban és értelmi megfontolások révén megragadja Istent – mondotta XVI. Benedek pápa az október 28-i általános kihallgatáson. Az értelem elmélyíti a hitet, a hit pedig segíti az észt, hogy bölcs eredményre jusson.

Matteo Ricii-kiálíítás a Vatikánban

A kínai misszió úttörője, P. Matteo Ricci (1552-1610) jezsuita (képünkön) halálának közelgő 400. évfordulója alkalmából október 30-án kiállítás nyílt a Vatikánban. Az olasz jezsuita misszionárius tudós kéziratai, térképek és személyes tárgyai január 24-éig tekinthetők meg.

Az EU az üldözött keresztényekért

Az Európai Unió külügyminiszterei legutóbbi találkozóján fontos téma volt a keresztények és vallási kisebbségek üldözése a világban. Franco Frattini olasz külügyminiszter a szudáni keresztények elleni legújabb támadásokat ismertette. A soros EU-elnök, Carl Bildt svéd külügyminiszter (képünkön) a következő ülésre a téma alapos tárgyalását tűzte ki. Frattini megígérte az Afrika-szinódus atyáinak, hogy a keresztényüldözés kérdését napirendre javasolja.

Irán új szentszéki nagykövete a pápánál

Az iráni hatóságok biztosítsák a keresztényeknek hitük szabad gyakorlását – ezzel a kéréssel fordult XVI. Benedek október 29-én az Iráni Iszlám Köztársaság új szentszéki nagykövetéhez, Ali Akbar Naserihez. A Szentatya annak a reményének adott hangot, hogy Irán egyre inkább megnyílik a világ felé, és bizalommal teli együttműködésre lép a nemzetközi közösséggel. Támogatnunk kell a nemzetközi közösség együttműködésének új szakaszát, amely egyre szilárdabban humanitárius alapelvekre, valamint a szenvedők megsegítésére épül – mondta a pápa.

A canterbury érseket fogadja a szentatya

Rowan Williams canterbury érsek, az Anglikán Közösség prímása november 21-én keresi fel a Szentatyát – jelentette be október 30-án Federico Lombardi szentszéki szóvivő.

Bulgária új szentszéki nagykövete a pápánál

A keresztény értékek nem a múlt örökségei, hanem Európa lelkének alkotóelemei – mondta a pápa Nikola Kaludovnak, akit október 31-én fogadott. A berlini fal leomlása húsz évvel ezelőtt lehetővé tette Bulgáriának, hogy elinduljon a demokratikus fejlődés útján, amelyet két évvel ezelőtt az Európai Unióba való belépéssel teljesített ki. Európa építésének folyamata azonban nem azt jelenti, hogy minden nemzetnek fel kell áldoznia saját kulturális identitását, hanem meg kell találni a módját, hogy öntudata gazdagítsa az egész közösséget – mutatott rá a Szentatya.

Az Afrika-szinódus javaslatai

Október 29-én tették közzé, hogy az előző vasárnap záruló Afrika-szinódus atyái a munka befejezésekor 57 javaslatot adtak át a pápának, aki foglalkozik a javaslatokkal, és egy szinódust követő nyilatkozatban fogalmazza meg válaszait.

Híreinket a Magyar Kurír, a Vatikáni Rádió, a KAP, a SIR,
valamint a Die Presse anyagaiból válogattuk.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .