Nagyvilág

Szent Giatta Beretta-Molla plébánia

A lengyelországi Poznan főpásztora megáldotta annak a plébániának az ideiglenes kápolnáját, amely Szent Gianna Beretta Molla nevét viseli majd. Stanislaw Gadecki október 10-i beszédében az élet védelmére szólított fel, a fogantatástól a természetes halálig. A plébánia szentjéről, Gianna Beretta Molláról (1922-1962) szólva az érsek úgy fogalmazott: az imádságnak és az áldozatnak szentelt ember volt. Gianna olasz gyermekorvos, anya és feleség volt. Negyedik gyermekét várva derült ki, hogy méhében daganat alakult ki. Az orvosok azt javasolták, vetesse el a magzatot, amit Gianna visszautasított, annak tudatában, hogy a gyermek életét választva ő maga meg fog halni. Egy héttel kislánya megszületése után az anya 39 évesen meghalt. Gianna Beretta Mollát 2004-ben avatta szentté II. János Pál pápa.

Milliós tüntetés az abortusz ellen Madridban

A katolikus egyház és a kereszténydemokraták felhívására október 17-én Madridban egymillió-kétszázezer személy tüntetett Zapatero szocialista miniszterelnök tervezett, abortuszt könnyítő törvényjavaslata ellen. „Minden egyes élet fontos” – szólt a demonstráció jelmondata, melyre vidékről három repülőgép és hatszáz autóbusz vitte a fővárosba a résztvevőket. A törvényjavaslat szerint a 14. hétig szabad lenne a művi vetélés, az anya veszélyeztetettsége vagy a magzat sérültsége a 22. hétig tenné lehetővé azt. Későbbi abortuszhoz orvosbizottság engedélye volna szükséges. A most hatályos törvény 1985 óta alapvetően tiltja az abortuszt. Csak kivételes esetekben engedte meg a törvény.

Híreinket a Magyar Kurír,a Vatikáni Rádió, a KAP, a SIR,
valamint a Die Presse anyagaiból válogattuk.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .