Róma – Vatikán – Itália

Szó esett a palesztin, illetve általánosságban a térség katolikusainak helyzetéről is, valamint hozzájárulásukról a népek közötti békés együttéléshez. A Szentatya és Mahmúd Abbász magánmegbeszélése tizenöt percig tartott. A palesztin elnök bemutatta a Szentatyának kísérete tagjait, köztük katolikus szóvivőjét, Nabil Abeu-t, aki Betlehemben él családjával.

Magyarok Nagyasszonya-búcsú

Erdő Péter bíboros október 6-án mutatta be a vatikáni Szent Péter-bazilika altemplomában lévő Magna Domina Hungarorum-kápolnában a Magyarok Nagyasszonya-búcsú miséjét. A bíborossal koncelebráltak a Rómában szolgáló papok és szerzetesek, a Pápai Magyar Intézet és a Német-Magyar Kollégium növendékei. A szertartáson jelen volt Balassa János, Magyarország szentszéki nagykövete, Bernadett Anrig, a Pápai Svájci Gárda parancsnokának felesége, egy győri zarándokcsoport, valamint számos Rómában élő magyar hívő.

 Szinódusi atyák a római polgármesternél

Gianni Alemanno, Róma polgármestere a Capitoliumdombon található hivatalában fogadta az Afrikával foglalkozó szinódus résztvevőinek küldöttségét október 7-én. A delegációt Nikola Eterovic érsek, szinódusi főtitkár vezette. Együttműködés a fejlődés érdekében, a génkezelt termékek, a bevándorlás szabályozása, a politikai menekültek befogadása, továbbá a béke, az igazságosság és a kiengesztelődés mint a fejlődés alapja – ezekkel a témákkal foglalkoztak a találkozó során.

Obama elnök Nobel-békedíjáról

A norvégiai Nobel Bizottság az Egyesült Államok elnökét választotta a neves díj idei kitüntetettjéül. A választást elismeréssel üdvözölte a Vatikán, értékelve Obama elnök elkötelezettségét a béke előmozdításáért nemzetközi szinten és különösen a nukleáris leszerelés terén. P. Federico Lombardi, a Szentszék sajtótermének igazgatója a hírrel kapcsolatban annak a reményének adott hangot, hogy a fontos elismerés tovább ösztönzi ezt a nehéz, de alapvető elkötelezettséget az emberiség jövője érdekében, valamint a hozzá fűzött reményeket.

„Fiatalok a háború ellen”

A Szentatya és az olasz elnök részvételével rendezték október 8-án azt a hangversenyt, amellyel a második világháború kezdetének hetvenedik évfordulójára emlékeztek. A műsoron olyan zsidó származású zeneszerzők művei szerepeltek, akiknek meg kellett küzdeniük az antiszemitizmussal és a fajgyűlölettel: így Gustav Mahler, illetve Félix Mendelssohn kompozícióit adta elő a németországi régióközi ifjúsági szimfonikus zenekar. A zene egyetemes nyelve arra buzdítja a fiatalokat, hogy együtt építsék a világ jövőjét, mely a béke és a testvériség értékein alapul – mondta beszédében a pápa. A második világháború tragédiája a történelem fájdalmas lapjaként él emlékezetünkben, melyet az erőszak és az embertelenség hatott át. A nemzetiszocializmus által kirobbantott háború Európa és más földrészek sok ártatlan lakosát sújtotta, melyek közül elsősorban a zsidók kiirtására irányult. Sajnos nem sikerült megállítani a háborút, bár sokan felemelték szavukat ellene, így XII. Piusz pápa is. 1939. augusztus 24-i rádióüzenetében határozottan ezt hirdette: „Semmi nem vész el a békével. Minden elveszhet a háborúval.” Ennek a szomorú eseménynek a felidézése figyelmeztetés különösen az új nemzedékek számára, hogy soha többé ne engedjenek a háború kísértésének.

A belga királyi pár és a francia miniszterelnök látogatása

XVI. Benedek pápa október 10-én fogadta II. Albert belga királyt és feleségét (képünkön), Paola királynét, majd François Fillon francia miniszterelnököt és feleségét. Mind a belga királyi házaspár, mind a francia kormányfő részt vett a szenttéavatási szertartáson. A Szentszék sajtótermének tájékoztatója szerint a belga királyi párral folytatott megbeszélés során érintették az Afrikára és a nemzetközi politikai helyzetre vonatkozó kérdéseket, az emberi jogok tiszteletben tartását, valamint a népek fejlődését. Felidézték a belga helyi egyház történelmét, majd rámutattak Boldog Jozef Damiaan De Veuster atya szentté avatásának jelentőségére. Arra, hogy alakja ma is példát jelent Belgium és az egész világ számára. A francia miniszterelnökkel, François Fillonnal való találkozás során a felek felidézték a pápa Párizsban és Lourdes-ban tett utazását, valamint utaltak Jeanne Jugan szentté avatásának jelentőségére is.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,
valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .