Európa

Finn papot szenteltek Helsinki püspökévé

A lutheri reformáció óta, azaz ötszáz éve először lett finn katolikus püspöke Helsinkinek. A 62 éves Teemu Sippót júniusban nevezte ki a Szentatya, felszentelésére szeptember 5-én került sor az ősi finn főváros, Turku lutheránus székesegyházában. A szertartást Karl Lehmann bíboros, mainzi érsek vezette, koncelebrált Józef Wróbel, Helsinki nyugalmazott püspöke és Czeslaw Kozon koppenhágai püspök. Jelen volt még a szentelésen közel húsz főpásztor és különböző országokból ötven pap. A szertartáson részt vett Jukka Paarma, Finnország lutheránus érseke és Leo finn ortodox érsek is.

Luther és a gyónás

Peter Zimmerling lipcsei evangélikus teológus szerint az evangélikus egyházban is újra fontossá kellene tenni a gyónást. A Zeitzeichen (Az idők jelei) című német evangélikus folyóirat szeptemberi számában megjelent interjúban azt mondta: Luther annak idején megújítani akarta a gyónást, nem megszüntetni. Fájlalta, hogy sok protestáns már az ő idejében elhagyta a gyónást. A gyónás elhagyása szegényebbé tette az evangélikus keresztényeket. Luther maga rendszeresen gyónt. A nácik által 1945-ben meggyilkolt evangélikus teológus, Dietrich Bonhoeffer, a gyónás XX. századi evangélikus úttörője ugyancsak rendszeresen gyónt.

A clunyi apátság ezeregyszáz éve

Szeptember 12-én megnyitották a franciaországi Cluny városának tizenkét kapuját, és ezzel megkezdődtek az ősi bencés apátság nevezetes évfordulójának ünnepségei. Cluny a kereszténység fontos központja volt a középkori Európában. Az évfordulót lelki eseménnyé akarjuk tenni – nyilatkozta Pierre Calimé prelátus, a clunyi egyházmegye szóvivője. Clunyt szerzetesek ezrei tették naggyá, akik Szent Benedek reguláját követték.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,
valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .