Nagyvilág

Világvallások találkozója Kazahsztánban

A párbeszéd és kölcsönös tisztelet szellemében tartották július 2-án és 3-án Kazahsztán fővárosában, Astanában a világvallások harmadik találkozóját. Hetvenhét küldöttség, köztük a Jean-Louis Tauran bíboros vezette katolikus delegáció és anglikán, ortodox, lutheránus képviselet vett részt a Nursultan Nazarbajev elnök kezdeményezésére rendezett találkozón. A vallási vezetők mellett ENSZ-intézmények képviselői is jelen vannak. Tauran bíboros köszöntőjében XVI. Benedek imáiról biztosította az egybegyűlteket, és arra figyelmeztetett, hogy a békének az igazságosságon kell alapulnia. Az élet, a tevékenység, a teológia és a spirituális tapasztalat négyes párbeszédére van szükség. – mondta. A találkozó végén zárónyilatkozatot tettek közzé. Kazahsztán az elmúlt években egyedülálló spirituális platformot hozott létre a vallásközi párbeszéd számára. A különböző hitek közötti kiengesztelődés fontosságát sok vallási vezető elismerte, akik meghatározott cselekvési tervet foganatosítanak a cél érdekében.

Kiengesztelődés és igazságosság Kongóban

A Kongói Demokratikus Köztársaságban, a kinshasai egyházmegyében is megkezdték a papoknak szentelt jubileumi esztendőt. Az év jelszava az Afrikával foglalkozó különleges püspöki szinódus témáját követi, és így hangzik: A pap küldetése a kiengesztelődés és az igazságosság szolgálata. A hírt a főegyházmegye érseke, Laurent Monsengwo Pasinya jelentette be nemrég. Az év során felidézik majd Joseph-Albert Malula bíboros példamutató papi életét is. Az 1989-ben elhunyt főpásztort ötven évvel ezelőtt szentelték pappá. A kongóiak szerint Malula bíboros volt az, aki nagy lendületet adott a helyi keresztény egyház kibontakozásának. Kinshasa jelenlegi érseke a papi év alkalmából arra kéri a híveket, hogy imádkozzanak új hivatásokért. Egyben közölte azt is, hogy a főegyházmegye területén élő 9 millió katolikust 212 egyházmegyés és 350 missziós pap szolgálja.

„Több szolidaritást a válságban”

Celestino Migliore érsek a Szentszék állandó képviselője az ENSZ New York-i központjában június 27-én több szolidaritásra buzdított a gazdasági válság körülményei között. A gazdaságnak és politikának erkölcsi megalapozottságra van szüksége. A legszegényebb országok javára az ipari országoknak mérsékletet kell gyakorolnia. A válsághoz az az ideológia vezetett, melynek az a főmotívuma, hogy kinek mennyi pénze, vagyona van. Ez vezetett olyan gazdasági rendszerhez, melyben kevesek anyagi sikerével tömegek kára áll szemben.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,
valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .