Európa

Tárgyaltak a Püspöki, a Hittani, a Papi, a Nevelésügyi Kongregáció és a Világiak Pápai Tanácsa vezetőivel. A közlemény szerint: „A kollegiális szeretet” légkörében folytatott megbeszéléseken testvéri párbeszédben és építő szellemben áttekintették az osztrák egyház helyzetét és a linzi egyházmegye aktuális problémáit. (Mint ismeretes, az év elején segédpüspökké kinevezett Gerhard Maria Wagner néhány hét múltán lemondott.)

A Szentatya emlékeztetett a hit elmélyítésének, továbbá a II. vatikáni zsinat és a zsinat utáni tanítóhivatal iránti hűség fontosságára, valamint a katekizmus megújítására a Katolikus Egyház Katekizmusa fényében. Ebből kiindulva szóba kerültek még tanbeli és lelkipásztori kérdések, valamint a papság, a világiak, a papi szemináriumok, a linzi és más osztrák egyházmegyék teológiai fakultásainak kérdései is. Az osztrák püspökök megköszönték a Szentatyának az atyai gondoskodást és ezt a találkozót mint az osztrák egyház iránti közelségének jelét, majd teljes szeretetközösségükről és hűségükről biztosították a pápát.

Ötszáz év után: Finn püspök a finn egyházban

XVI. Benedek pápa kinevezte Helsinki új püspökét Teemu Sippo személyében, aki a Jézus Szent Szíve Kongregációjának tagja. Az eddigi utolsó finn származású püspök, Arvid Kurki ötszáz évvel ezelőtt, 1464 és 1522 között élt. Finnországban a katolikus egyházban 1970 előtt háromezernél kevesebb volt a hívek száma, ami 2005-re a bevándorlókkal mintegy tízezerre növekedett.

Közös német-lengyel pásztorlevél készül

A II. világháború kitörésének 70. évfordulójára, szeptember 1-jére a német és lengyel püspöki konferencia közös pásztorlevél kiadására készül. Legalábbis erről tárgyal egy közös bizottság, melynek német részről Ludwig Schick bambergi, Reinhard Marx müncheni érsek és Konrad Zdarsa görlitzi püspök a tagja, lengyel részről pedig Kazimierz Nycz varsói érsek, Wiktor Skworc tarnowi püspök és Jan Kopiev oppelni segédpüspök.

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA,

valamint a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .