Nagyvilág

Ezért sok zarándokcsoport néhány héttel későbbre halasztotta zarándoklatát – jelentette Michael Bauer, a sanghaji német ajkúak plébánosa a Kirche in Not segélyszervezetnek. Az imanap központi szándéka a kínai katolikus egyház egységének megvalósítása volt.

„Az egyház nyíljon meg a világ felé”

Az egyház legyen nyitottabb, és közelítsen korunk embereihez. Fogadjon el bizonyos változásokat, de mindig a tan tiszteletben tartásával – fejtette ki I. Kirill moszkvai pátriárka az Izvesztyija című orosz napilapnak adott interjújában. A mai teológusok és misszionáriusok kötelessége, hogy az örök igazságokat korunknak megfelelően hirdessék, megmutassák Krisztus jelenlétét a jelen korban, a mindennapi életben. A pátriárka rámutatott arra a szakadékra, amely a vallásgyakorlat és az orosz ortodox hívek száma között fennáll. Becslések szerint a lakosság mintegy 60-80 százaléka ortodox keresztény, míg a hívek mindössze 10-12 százaléka gyakorolja vallását. Nem elegendő, hogy az ortodoxiát egyfajta kulturális hagyományként fogadjuk be – mondta a pátriárka.

Indiai választások

Fellélegezhetnek a keresztények a választások kimenetele miatt Indiában. A hatalmon levő kormánypárt elsöprő győzelmet aratott, jelentősen megelőzve a BJP (Bharatiya Janata Party) hindu nacionalista ellenzéki pártot. „Ezzel a vallásszabadság is győzelmet aratott” – mondta Oswald Gracias bíboros, mumbai érsek.

Matteo Ricci példája

A Szentatya a P. Matteo Ricci jezsuita halálának 400. évfordulójára emlékező jubileumi év megnyitása alkalmából levelet írt a szülőváros, Mcerata püspökének. A jezsuita misszionárius 1522. október 6-án született, és 1610. május 11-én hunyt el Pekingben. A pápa emlékeztet rá: Matteo Ricci életének nagy részét annak szentelte, hogy az evangélium meggyökerezzék a kínai nép kultúrájában. Példája ma is követendő az európai és kínai civilizáció termékeny találkozásának elősegítésére.

A béke nem utópia

Pierbattista Pizzaballa szentföldi ferences kusztosz szerint a pápai zarándoklat pozitív mérleggel zárult. Természetesen sok időt és fáradozást igényel az igazi béke kimunkálása, amely becsületességre, a személyek méltóságára, a szabad kapcsolatokra és a bizalomra épül. Ezt „üzente” a pápa látogatása, és azt, hogy ez a béke lehetséges: ha az érintettek akarják, megvalósítható

Híreinket a Zenit, a Vatikáni Rádió, a Magyar Kurír, a CNA, az InfoCatho, a KAP, a KNA, a La Croix információi alapján állítottuk össze.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .