Róma

XII. Piusz pápa megbízásából Orsenigo 1943 novemberében megjelent Berchtesgadenben Hitlernél, és a zsidókérdésben emberséges bánásmódot sürgetett. Amint ezt a témát előadta, Hitler az ablakhoz fordult és ujjaival dobolni kezdett az üvegen. Az érsek mégis elmondta, amit akart. Akkor Hitler az asztalhoz lépett, és üvöltve a parkettára öntött egy pohár vizet. A „kihallgatás” ezzel véget ért. – A nuncius már korábban, 1939-ben is fellépett a pápa megbízásából Hitlernél: öthatalmi értekezletet javasolt a világháború elhárítása érdekében, eredménytelenül.

A “Papok évének” megnyitása

Jézus Szíve ünnepén, június 19-én nyitja meg a Szentatya a papok évét a Szent Péter-bazilikában tartott vesperás keretében. Az év mottója: Krisztus hűsége, a pap hűsége. A 150 éve elhunyt Vianney Szent Jánosnak (1786-1859), a papok védőszentjének ereklyéit erre az alkalomra Rómába hozza Guy Bagnard, a franciaországi Belley-Ars püspöke. Az év 2010. június 19-én zárul a Szent Péter téren a papok világtalálkozójával, amelynek keretében a papok megújítják hűségígéretüket. A pápai főpenitenciárius dekrétuma szerint a papok az év során teljes búcsút nyerhetnek, ha reggeli vagy esti imájukat az Eucharisztia előtt mondják, Vianney Szent János példája szerint, és a pápa szándékára imádkoznak.

Ali Agca meg akar keresztelkedni

„Katolikus akarok lenni, a Szent Péter-bazilikában megkeresztelkedni, és az egész világ előtt hirdetni a hitemet” – mondta II. János Pál egykori merénylője a La Repubblica napilapnak adott interjújában május 13-án. „Hosszú belső utat jártam végig. Egyetlen Istenben hiszek. A gyűlölet és erőszak által uralt világban szükség van egy olyan globális intézményre, mint a katolikus egyház, amely a népek közötti békét, szeretetet és szolidaritást hirdeti” – fogalmazott az 51 éves török férfi. Ali Agca 2010 januárjában szabadul, erről így nyilatkozott: „Szeretnék sokat utazni, egyszerű életet élni és dolgozni. Szeretném, ha portugál állampolgár lehetnék, mert a portugáliai Fatimában történtek azok a Mária-jelenések, amelyek II. János Pál számára olyan sokat jelentettek." Szeretné felkeresni II. János Pál sírját. Agca olaszországi börtönévei után most hazájában, Törökországban egy 1979-ben elkövetett gyilkosságért és még korábban elkövetett rablásokért kiszabott büntetését tölti.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .