Róma – Vatikán

– Jézus Krisztus, akit keresztre feszítettek és eltemettek, dicsőséges testével támadt fel. Jézus azért támadt föl, hogy nekünk, benne hívőknek örök életünk legyen. A föltámadás tehát nem egy elmélet, hanem olyan történelmi valóság, amelyet az ember Jézus Krisztus a saját „pászkáján”, a saját „átmenetén” keresztül nyilvánított ki. Ha húsvét által Krisztus ki is tépte a rossz gyökerét, szüksége van férfiakra és nőkre, akik minden időben és mindenütt segítenek neki győzelmét bizonyítani – a jog és az igazság, az irgalmasság, a megbocsátás és a szeretet fegyvereivel. „Ezt az üzenetet akartam elvinni Kamerunba, Angolába és az egész afrikai kontinensre. Erővel ismétlem majd meg ugyanezt az üzenetet a Szentföldön, ahová örömmel utazom pár hét múlva.”
A hatvanhárom nyelven elmondott köszöntések sorában tizenkettedikként hangzott el a pápa szájából magyarul a húsvéti üdvözlet: Krisztus feltámadott! Alleluja!

Obama a Vatikánba készül –  Még mindig nincs nagykkövet

A legnagyobb ipari államok G-8 csúcsértekezlete július 8-10-én Szardínia szigetén lesz. A részt vevő Barack Obama amerikai elnök számára jó alkalom arra, hogy kihallgatáson jelenjék meg XVI. Benedek pápánál. Kérdés azonban, lesz-e addig az Egyesült Államoknak új vatikáni nagykövete? A 25 évvel ezelőtt létesített diplomáciai kapcsolatban azonban – az Il Giornale április 9-i értesülése szerint – eddig nem tapasztalt feszültség keletkezett Mary Ann Glendon professzor távozása óta. Állítólag már két demokrata párti, katolikus vallású jelöltet is elutasított a Vatikán, mivel az abortusz kérdésében nézeteik nincsenek harmóniában az egyházi állásponttal.
Federico Lombardi vatikáni szóvivő április 15-én cáfolta azokat a médiaértesüléseket, melyek szerint a Vatikán megvétózta volna Caroline Kennedy jelölését az Egyesült Államok szentszéki nagyköveti tisztségére.
Caroline Kennedy, John F. Kennedy egykori amerikai elnök leánya támogatta Barack Obama elnökjelölti kampányát. „Mélyen hívő, abortuszpárti katolikusnak” mondja magát, aki a nők „abortuszhoz való jogáért” küzd, és ellenez mindenfajta megszorítást, például azt, hogy kiskorú lányok művi terhességmegszakításáról értesíteni kelljen a szülőket.

A Szentatya a genfi konferenciához

„A párbeszéd és egymás kölcsönös meghallgatása szellemében” eredményes munkát kívánt a genfi rasszizmusellenes konferenciának a rasszizmus és diszkrimináció minden formájának leküzdésére XVI. Benedek pápa április 19-én, a Regina Coeli-imádság alkalmából. A pápa „igen fontos kezdeményezésnek” minősítette a „második durbani konferenciának” is nevezett fórumot, amelyet az Egyesült Nemzetek Szervezete rendezett.

A földrengés helyszínére látogat a pápa

P. Federico Lombardi szentszéki szóvivő bejelentése szerint XVI. Benedek pápa április 28-án Abruzzo tartományba utazik, hogy találkozzék a földrengést szenvedett lakossággal. A Szentatya délelőtt érkezik a teljesen elpusztult Onna sátorvárosába, ahonnan L’Aquila felé folytatja útját. Abruzzo székvárosában megáll a romokban heverő diákszállás, majd a szintén súlyos károkat szenvedett collemaggiói bazilika előtt. Végül a pénzügyőrségi laktanya előtti térségen találkozik a lakosság képviselőivel és a mentési munkában elkötelezett személyekkel. A tervek szerint a pápa fél egykor indul vissza a Vatikánba. A pápai helikopter elrepül a földrengés által leginkább sújtott települések felett.

A belga képviselőház szokatlan lépése

A Belga Királyság nagykövete április 15-én eljuttatta a vatikáni államközi kapcsolatok titkárának a belga parlament határozatát, amelyben a képviselők azt kérik a kormánytól, hogy „ítélje el a pápa elfogadhatatlan nyilatkozatait, amelyeket afrikai útja alkalmából adott, és tiltakozzék hivatalosan a Szentszéknél”. Az Államtitkárság közleménye sajnálattal vette tudomásul a lépést, amely szokatlan a Szentszék és a Belga Királyság diplomáciai kapcsolatában. Helyteleníti, hogy egy országgyűlés megfelelőnek tartotta bírálni a pápát.

Mint ismeretes, a Szentatya az afrikai Kamerun felé utazva március 17-én a repülőgépen újságírók kérdéseire válaszolt. Ezek egyike azt tudakolta, mennyire hatékony és mennyire reális az egyház álláspontja az AIDS elleni küzdelemben. A pápa szerint két irányban kell keresni a megoldást: egyrészt a szexualitás humanizálásában, másrészt a szenvedők irányában mutatott valódi barátságban és készséges segítségnyújtásban. Európa egyes országaiban soha nem látott médiahadjárat népszerűsíti mostanában az óvszert mint elsődleges és szinte kizárólagos eszközét az AIDS elleni küzdelemnek. Ezzel szemben tapasztalható, hogy a Szentatya által kifejtett erkölcsi megfontolásokat megértették és értékelték az afrikaiak és Afrika igaz barátai, továbbá a tudományos közösség egyes tagjai. Ez olvasható például a Nyugat-Afrikai Regionális Püspöki Konferencia (CERAO) közelmúltban kiadott közleményében: „Hálásak vagyunk a remény üzenetéért, amelyet a Szentatya ránk bízott Kamerunban és Angolában. Azért jött el hozzánk, hogy bátorítson bennünket: éljünk egységben, kiengesztelődve az igazságosságban és a békében, hogy az afrikai helyi egyház saját maga váljék a remény égő lángjává az egész földrész élete számára.”

A francia belügyminiszter támogatja a pápa álláspontját

Michéle Alliot-Marie francia belügyminiszter asszony húsvét alkalmából André Vingt-Trois párizsi bíboros érsekhez írt levelében üdvözölte az ország katolikus keresztényeit, és támogatta a Szentatya március 17-i nyilatkozatában kifejtett álláspontját az AIDS elleni küzdelemre vonatkozóan.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .