Róma-Vatikán

Az Afrikában gyakori erőszakról szólva ezt mondta a Szentatya: „Milyen keserű azok iróniája, akik az »anyák« egészségének ápolására az abortuszt akarják eszközzé tenni. Milyen elidegenítő az a tétel, amely szerint az élet kioltása az egészség helyreállításának kérdése.” Afrikában ugyanis a nők egyre gyakoribb megerőszakolása miatt politikai téma lett az abortusz mint megoldás propagálása. A Szentszék „klasszikus” álláspontját idézte csupán a Szentatya, hogy a nemzetközi egészségügyi program nem tekinthető a terhességmegszakítás számára adott menlevélnek.

Pápai üzenet a nők szerepéről

Március 20-21-én zajlott Rómában az a konferencia, amely a nők szerepével foglalkozott az emberi jogok előmozdításában, Élet, család, fejlődés címmel. A nők – mivel a Teremtő megajándékozta őket az élet adásának képességével – kulcsszerepet játszanak az emberi jogok elősegítésében, ezért az ő hangjuk nélkül a társadalom felépítése meggyengülne. Ezt állapította meg XVI. Benedek pápa üzenetében, amelyet Renato Martino bíborosnak, az Igazságosság és Béke Pápai Tanács elnökének címzett. A konferenciát a vatikáni tanács és két világszervezet közösen kezdeményezte. Ez a konferencia példaértékű választ ad arra, amit II. János Pál pápa új feminizmusnak nevezett. Az új feminizmus azt is jelenti, hogy a nők betölthetik a társadalom életében az őket megillető szerepet. Ennek a családpolitikában is meg kell nyilvánulnia. Olyan szociális intézkedéseket kell hozni, amelyek védelmezik az anyaságot. A konferencia végén Martino bíboros bejelentette: már készen van a pápa társadalmi témájú enciklikája, melyet remélhetőleg május elején közzétesznek.

A szentségimádás értéke

A keresztény közösségeket a szentségimádásra kell buzdítani, híven a liturgikus hagyományhoz – mondta XVI. Benedek pápa március 13-án, amikor fogadta az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció plenáris ülésének résztvevőit, köztük Erdő Péter bíboros prímást. A pápa beszédében szólt a böjt értékéről is, amely segíthet távol tartani mindazt, ami elvon minket a spiritualitástól.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .