Róma – Vatikán

Erdő Péter bíboros olasz nyelvű interjúja

A magyar prímás, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke interjút adott a Vatikáni Rádió olasz nyelvű adásának. Ebben kifejtette, hogy Európa sokkal nagyobb, mint az Európai Unió, hiszen egészen az Urálig tart, és földrajzi határain túli területeket is magában foglal. Az egyes országok közötti együttműködésnek nem annyira a formája, mint inkább a tartalma a lényeges. Természetesen meg kell erősíteni a struktúrákat, de fontos, hogy világosan szem előtt tartsuk a közös emberi értékeket, amelyek emberibbé teszik az életet Európában. Ezek közül az értékek közül Erdő Péter bíboros az életet és a családot emelte ki. Ami a jelenlegi világméretű válságot illeti, a CCEE elnöke rámutatott az emberi tevékenység és az objektív valóság közötti kapcsolat lényegére. Ha egy társadalom csak azt tartja értékesnek, aminek az ára számokban, pénzben kifejezhető, akkor megfeledkezik nagyon sok alapvető dologról, mint például az egészséges környezet. Vannak olyan értékek, amelyeket a pénzügy vagy általában véve a gazdasági élet nem képes megérteni. Ezért tehát ki kell szélesíteni látókörünket. A jelenlegi pénzügyi válság csak az egyik első tünete egy mélyebb változásnak.

A megtalált feszület

Az olasz képviselőházban állították ki azt a rendkívüli szépségű fakeresztet, amelyet művészettörténészek a fiatal Michelangelónak tulajdonítanak. A megnyitón jelen volt a Vatikáni Múzeum igazgatója, Antonio Paolucci, aki a Szentatyát kalauzolta végig a kiállításon, bemutatva neki Michelangelo feszületét. „A Szentatya rendkívüli érdeklődést tanúsított a műalkotás iránt, hosszan elidőzött a feszület előtt, beszélgetett velem és munkatársaimmal. Legszívesebben nem is ment volna tovább, hanem ott maradt volna, hogy eszmét cseréljen az emberi test spiritualitásáról. A filozófus- teológus pápához nagyon közel áll ez a téma, vagyis az Isten képére és hasonlatosságára teremtett ember ábrázolásának szent mivolta.”

A pápa Csehországba készül

XVI. Benedek pápa ősszel a Cseh Köztársaságba kíván látogatni. Federico Lombardi jezsuita szentszéki szóvivő január 2-án egy kérdésre válaszolva közölte, hogy most dolgoznak az útiprogramon.

Galilei hatása az egyházban

P. José Gabriel Funes jezsuita csillagász, a Vatikáni Csillagvizsgáló vezetője a Vatikáni Rádióban azt mondta, hogy Galileo Galilei (1564-1642) ügye arra a belátásra segítette az egyháziakat, hogy a Bibliát nem szabad betű szerint értelmezni. Azonkívül arra tanított, hogy ha új természettudományos tétellel kerülünk szembe, hogyan kell a problémát kezelni.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .