Vatikán – Itália

A római egyház és a konstantinápolyi patriarchátus közötti kapcsolatok szorosabbá válása reményt keltő az ökumené szempontjából – írja üzenetében a Szentatya. A pápai üzenetet Walter Kasper bíboros, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke nyújtotta át. A bíboros volt a vezetője annak a szentszéki küldöttségnek, amely részt vett Isztambulban a Szent András-ünnepségeken. „Egyházaink belső élete és a modern világ kihívásai egyre sürgetőbbé teszik, hogy Krisztus tanítványai tanúságot tegyenek az egységről” – mondotta Kaspesr bíboros.

I. Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka a pápa küldöttjéhez intézett üdvözlőbeszédében hangsúlyozta, hogy a katolikus és az ortodox egyház közötti párbeszédnek a teljes egység helyreállítására kell irányulnia mind a hit kérdéseiben, mind az egyházszervezet és egyházkormányzat ügyeiben. Ebben a kérdésben döntő az első hét egyetemes zsinat és az első keresztény évezred közös hagyománya.

A Szent Péter tér karácsonyfája

Az eddigi legnagyobb karácsonyfát állítják fel az idén a Szent Péter téren: magassága 33 méter, súlya kilenc tonna. A százhúsz éves fát az alsó-ausztriai Gutenstein község erdejéből hozták Rómába, hivatalos átadására december 12-én került sor Klaus Küng püspök és Erwin Pröll tartományi vezető, valamint mintegy 800 osztrák zarándok jelenlétében. II. János Pál pápasága óta évente más ország ajándékozza a fenyőfát. Korábban karácsonyfát nem, hanem – olasz szokás szerint – csak betlehemet állítottak a Szent Péter-bazilika előtti téren.

„A vallás visszatérése” Európába

Jean-Louis Tauran bíboros a nápolyi teológiai kar évnyitóján, november 30-án arról beszélt, hogy a muzulmánok jelenlétének köszönhető Isten és a vallás visszatérése az elvilágiasodott Európa közéletébe. Sajnos azonban ez is veszéllyel jár, mert a fanatizmus, a fundamentalizmus és a terrorizmus nem az igazi iszlám szellemiség szülöttei. „A katolikusok számára a más vallásúakkal való párbeszéd spirituális tapasztalatot és kegyelmet jelent.”

Konferencia a katolikus iskolákról

December 2-án ért véget Rómában az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) és a Katolikus Oktatás Európai Bizottsága (CEEC) által szervezett nemzetközi kongresszus, amelyen Magyarországot Gianone András képviselte. A kongresszuson 27 ország püspökei és pedagógusai vettek részt. A záróközlemény többek között megállapítja, hogy a katolikus iskolák betekintést engednek az egyház küldetésének mai valóságába, amely mindig Krisztusközpontú. A különböző helyzetekben működő katolikus iskolák mindenütt arra törekednek, hogy keresztény közösséget alkossanak.

XVI. Benedek a szentföldi keresztényekről

December ötödikén lezárult a Szent Sír lovagrend ötévente megrendezett tanácskozása az Örök Városban. A pápa beszédében emlékeztetett rá, milyen nagy szükség van Jézus földjén az igazságosságra és a békére. Lelki közelségéről biztosította azokat a keresztényeket, akik a Közel-Keleten zajló politikai, gazdasági és társadalmi válság miatt szenvednek, vagy kényszerülnek az elvándorlásra.

A pápa a Nemzetközi Teológiai Bizottsághoz

A teológia számára alapvető kérdés a hit igazsága. Ez azonban nem igényli azt, hogy lemondjunk a gondolkodásról – szögezte le ismét Benedek pápa a bizottság teljes ülésének tagjaihoz mondott beszédében december 5-én. A teológiai munkában világossá válik – tette hozzá a Szentatya -, hogy a hit nemcsak hogy nem áll ellentétben az értelemmel, hanem kiszélesíti az értelem látóhatárát, és lehetővé teszi, hogy megtaláljuk a szükséges válaszokat a különböző korok kihívásaira.

Hat szentté avatás

A Szentatya december 6-án fogadta Angelo Amato érseket, a Szenttéavatási Kongregáció prefektusát, és jóváhagyta a hat személy szentté avatásával kapcsolatban elé terjesztett rendeleteket. Az egyház leendő új szentjei közül kettő spanyol, egy francia, egy pedig lengyel – akik 1800 és 1900 között éltek -, kettő pedig olasz: nevezetesen a nápolyi Caterina Volpicelli misztikus szerzetesnő, a szegények és betegek ápolásával foglalkozó Szent Szív nővérek alapítója és Arcangelo Tadini olasz egyházmegyés pap, aki XIII. Leó pápa Rerum novarum kezdetű, a társadalmi kérdésekkel foglalkozó enciklikája nyomán síkra szállt a munkásnők jogainak védelméért, és 1900-ban kongregációt alapított a Názáreti Szent Ház Munkás Apácák elnevezéssel.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .