Róma – Vatikán

Botswana elnöki köztársaság, 1966 óta a brit nemzetközösség (Commonwealth) tagja. Idén április elsejétől Seretse Khama Ian Khama az államfő. Botswana a fekete kontinens déli részén mintegy 580 ezer négyzetkilométeren terül el, lakosainak száma nem éri el a kétmilliót. A gyémántlelőhelyek miatt Afrika egyik legstabilabb államának tartják, gazdasága lendületesen fejlődik. A katolikus egyház Botswanában nagyon fiatal, és igen kis létszámú. A lakosság mindössze öt százaléka római katolikus.

A szovjet propaganda akarta lejáratni Piusz pápát

Két pápai egyetemen (a Gergely és a Lateráni egyetemen) november 6-tól 8-ig konferenciát tartottak XII. Piusz tanításának örökségéről és a II. vatikáni zsinatra gyakorolt hatásáról, halálának 50. évfordulója alkalmából. Tarcisio Bertone bíboros államtitkár bevezető előadásában két fontos tényt szögezett le. Elsőként emlékeztetett rá, hogy a XII. Piusz elleni rágalmakat és vádaskodásokat a Szovjetunió és szövetségeseinek propagandája terjesztette a hidegháború idején, sok évvel a pápa halála után. A Vatikáni Levéltárakban most már hozzáférhető dokumentumok tömege bizonyítja ezeknek a vádaknak az abszurditását.

Bertone bíboros hosszú beszédének utolsó pontja XII. Piusz boldoggá avatásával foglalkozott. Az államtitkár a következőket mondta: „Mint ismeretes, folyamatban van Pacelli pápa boldoggáavatási eljárása. Vallási tényről van szó, amely mindenki részéről tiszteletet igényel, és amely sajátos természeténél fogva kizárólag a Szentszék hatáskörébe tartozik.”

A lateráni bazilika a szeretet temploma

Az úrangyala imádság előtti beszédében, november 9-én a Szentatya a lateráni bazilika felszentelésének ünnepéről beszélt. Ez a székesegyház viseli a „minden templom anyja és feje” címet. Ez az ünnep arra emlékeztet bennünket, hogy maga Isten hívja össze az ő népét, és templomát élő kövekből építi fel. A lateráni bazilika a szeretet temploma – fogalmazott Benedek pápa, s minden hívőt arra szólított fel, hogy szeretettel gondozzák templomaikat. Ezt követően megemlékezett a 70 évvel ezelőtti kristályéjszakáról is. Amikor az áldozatokra emlékezünk, kérjük az Úr segítségét, hogy olyan társadalmat építhessünk, ahol a különböző vallásokhoz és népcsoportokhoz tartozó emberek békében és igazságosságban élhetnek” – mondta a pápa, és a zsidó világgal való mély szolidaritásra és az áldozatokért való imádságra hívott fel. Az emlékezés szolgáljon arra, hogy „hasonló szörnyű cselekedetek ne ismétlődhessenek meg”.

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..