Róma – Vatikán

Botswana elnöki köztársaság, 1966 óta a brit nemzetközösség (Commonwealth) tagja. Idén április elsejétől Seretse Khama Ian Khama az államfő. Botswana a fekete kontinens déli részén mintegy 580 ezer négyzetkilométeren terül el, lakosainak száma nem éri el a kétmilliót. A gyémántlelőhelyek miatt Afrika egyik legstabilabb államának tartják, gazdasága lendületesen fejlődik. A katolikus egyház Botswanában nagyon fiatal, és igen kis létszámú. A lakosság mindössze öt százaléka római katolikus.

A szovjet propaganda akarta lejáratni Piusz pápát

Két pápai egyetemen (a Gergely és a Lateráni egyetemen) november 6-tól 8-ig konferenciát tartottak XII. Piusz tanításának örökségéről és a II. vatikáni zsinatra gyakorolt hatásáról, halálának 50. évfordulója alkalmából. Tarcisio Bertone bíboros államtitkár bevezető előadásában két fontos tényt szögezett le. Elsőként emlékeztetett rá, hogy a XII. Piusz elleni rágalmakat és vádaskodásokat a Szovjetunió és szövetségeseinek propagandája terjesztette a hidegháború idején, sok évvel a pápa halála után. A Vatikáni Levéltárakban most már hozzáférhető dokumentumok tömege bizonyítja ezeknek a vádaknak az abszurditását.

Bertone bíboros hosszú beszédének utolsó pontja XII. Piusz boldoggá avatásával foglalkozott. Az államtitkár a következőket mondta: „Mint ismeretes, folyamatban van Pacelli pápa boldoggáavatási eljárása. Vallási tényről van szó, amely mindenki részéről tiszteletet igényel, és amely sajátos természeténél fogva kizárólag a Szentszék hatáskörébe tartozik.”

A lateráni bazilika a szeretet temploma

Az úrangyala imádság előtti beszédében, november 9-én a Szentatya a lateráni bazilika felszentelésének ünnepéről beszélt. Ez a székesegyház viseli a „minden templom anyja és feje” címet. Ez az ünnep arra emlékeztet bennünket, hogy maga Isten hívja össze az ő népét, és templomát élő kövekből építi fel. A lateráni bazilika a szeretet temploma – fogalmazott Benedek pápa, s minden hívőt arra szólított fel, hogy szeretettel gondozzák templomaikat. Ezt követően megemlékezett a 70 évvel ezelőtti kristályéjszakáról is. Amikor az áldozatokra emlékezünk, kérjük az Úr segítségét, hogy olyan társadalmat építhessünk, ahol a különböző vallásokhoz és népcsoportokhoz tartozó emberek békében és igazságosságban élhetnek” – mondta a pápa, és a zsidó világgal való mély szolidaritásra és az áldozatokért való imádságra hívott fel. Az emlékezés szolgáljon arra, hogy „hasonló szörnyű cselekedetek ne ismétlődhessenek meg”.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .