Ortodoxia

Az istentiszteletet I. Bartholomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárka vezette, vele együtt szolgált az alexandriai Theodorosz, az antiochiai Ignátiosz, a jeruzsálemi Theophilosz, a moszkvai II. Alekszij pátriárka, az athéni Ieronimosz és a tiranai Anasztaziosz érsek. A szertartás során felolvasták a pátriárkák által aláírt záróüzenetet, amelynek címe: Őrizzük meg az egységet! Az ortodox egyházak prímásai elkötelezik magukat az egység, az atyák hite megőrzésében. Bármilyen probléma is merüljön fel az egyes ortodox egyházak között, azt a szeretet és a béke lelkületével kell megoldani. Túl kell jutni a múlt nacionalista, etnikai és ideológiai szélsőséges irányzatain. Az ortodox prímások kedvezően fogadták az ökumenikus patriarchátus javaslatát, hogy 2009-re hívjanak össze pánortodox tanácskozást. (Vatikáni Rádió)

A román ortodox pátriárka üzenete a püspöki szinódushoz

2008-at a román ortodox egyház is a Szentírás és a szentmise évének nyilvánította. „Az ünnepi esztendő kiemeli a Szentírás és a szent liturgia, Isten igéje és az Eucharisztia közötti szerves és feloldhatatlan köteléket. Ez az egyetlen táplálék, amely korunk emberének lelki szomját oltja.” A pátriárka emlékeztetett, hogy október 26-án, amikor a bukaresti patriarchátusi székesegyházat újraszentelik, kiállítják Szent Pál egyik ereklyéjét, amely előtt a hívek kifejezhetik tiszteletüket. „Úgy véljük – fogalmazott -, hogy napjaink elvilágiasodott Európájában Pál apostol missziós bátorsága ösztönzést adhat számunkra, és imái segíthetnek bennünket missziós tevékenységünkben.” (SIR/Magyar Kurir)

Moszkva szünetelteti tagságát a KEK-ben

Vszevolod Csaplin, a moszkvai patriarchátus külügyi hivatalának helyettes vezetője az Európai Egyházak Konferenciájának (KEK) október 11-i ciprusi végrehajtóbizottsági ülésén bejelentette, hogy az orosz ortodox egyház nem működik együtt a szervezettel, és szünetelteti tagságát. A szervezet közleményben fejezte ki sajnálkozását a moszkvai patriarchátus döntése miatt. Az orosz ortodox egyház azért határozott így, mert a KEK elutasította az észtországi ortodox egyház felvételi kérelmét. (KAP)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..