Elismerés az egyházi múzeumnak

Minden esztendőben titkos szavazással döntenek arról, hogy az előző év mely művészettörténeti tanulmányait és művészettörténeti tárgyú kiállításait részesítsék ebben az elismerésben. Az idei esztendőben a kiállítások közül a 2007-ben a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum által rendezett Szent Imre 1000 éve című kiállítást és annak katalógusát tartották a neves művészettörténészek méltónak a díjra. Emellett a Magyar Nemzeti Galéria Vaszary kiállítása, az Iparművészeti Múzeum Oszmán-török szőnyegek az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből. In memoriam Batári Ferenc című tárlata és a Magyar Nemzeti Galéria Zichy Mihály, a „rajzoló fejedelem” című kiállítása kapták a szakmai díjat, az Opus mirabilét, melynek jelentése „csodálatra méltó mű”.

A díj tizennégy éves történetében először részesült egyházmegyei fenntartású intézmény ilyen kitüntetésben. A díj rangját emeli, hogy a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum mellett csak budapesti országos múzeumok kiállításai kapták a szakma ilyen elismerését. A díjat vidéki és egyben egyházi kiállítás a Szent Imre 1000 éve című tárlat mellett eddig csak az 1996-os pannonhalmi Mons Sacer 996-1996. Pannonhalma 1000 éve című kiállításnak ítélték oda. A díjat Galavics Géza akadémikus, a Művészettörténeti Bizottság elnöke adta át az MTA székházában Magyarok Nagyasszonya ünnepén a kiállítási katalógus szerkesztőjének, Kerny Teréziának és a kiállítás kurátorának, Smohay Andrásnak. Az ünnepségen részt vett Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök, az intézmény fenntartója is. A díjazottak méltatásakor különösen kiemelték annak jelentőségét, hogy az egyházmegye főpásztora a hit ápolása, a hívek lelkipásztori ellátásának biztosítása mellett – az egyház régi hagyományát követve – mecénási szerepet is vállal azzal, hogy a kultúrát és tudományt támogatja a többi közt ilyen kiállítások rendezésével is.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .