Elhunyt Hevenesi János SJ

Az utolsó időben méltósággal viselte szenvedéseit, és méltósággal távozott közülünk. „Ilyenek a szentek” – mondta a Farkas Edit Szeretetotthon – ahol tavaly óta élt – főorvos igazgatója.
Hevenesi János 1919. szeptember 5-én született Érden. 1937 és 1940 között a zugligeti Manrézában volt skolasztikus novícius, ezt követően ugyanott retorikát, majd 1940 és 1943 között Kassán filozófiát tanult. 1944-ben Kalocsán volt magiszter. 1944 és 1948 között Szegeden végezte a teológiát, 1947-ben szentelték pappá. Jelmondata Szent Ignác nyomán: „Akarj sokat szolgálni, tiszta szeretetből.”
Hivatásáról így számolt be: „Hogy (Isten irgalmából!) jezsuita lehetek és vagyok, nagy ajándék: Jézus társaságában, Jézus társaként élvezem sok-sok rendtársam Jézus Szívéből sugárzó szeretetét.”
A következő éveket újból a Manrézában töltötte, ahol először a terciát végezte el, majd ugyanott lelkészként és lelkigyakorlat-vezetőként szolgált. A szétszóratás után, 1950-ben a Pécsi Egyházmegyébe került, először Medinán volt kihelyezett lelkész, ahonnan az állam eltávolította. Ezután 1952-től Szekszárdon, 1955-től Iváncsán harangozó és pénzbeszedő. 1957 januárjától 1958 júniusáig, azaz az állami engedély visszavonásáig, Szekszárdon volt káplán. 1958-tól Ráckeresztúrra került sekrestyésnek és pénzbeszedőnek. 1960-ban a csákvári tüdőszanatóriumban gyó­gyult, majd 1961-től a pannonhalmi szociális otthonban élt a betegek és az öregek lel­ki­gon­do­zó­jaként. Közben rövid ideig a Szolgálat című folyóirat klagenfurti szerkesztőségében dolgozott. 1973-ban tett örökfogadalmat. 1983-tól a leányfalui Szent Gellért Lelkigyakorlatos Házban tartott rendszeresen lelkigyakorlatokat. 1986-tól Makkosmárián volt lelkész, 1992-től Leányfalun a lelkigyakorlatos ház igazgatójaként tevékenykedett. 1997-től a pesti Jézus Szíve-templomban szolgált kisegítő lelkészként.
A rendtartomány szerető Istenünk örök békéjébe ajánlja Hevenesi Jánost, kérve, ölelje őt magához Jézus Szent Szíve, akit oly hűségesen szolgált minden viszontagságon keresztül.
Temetéséről a későbbiekben adnak hírt.

Forrás és fotó: Jezsuita.hu

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .