Elfogták a templomrongálót

A lelkiismeretlen rongálás valójában fél évvel ezelőtt történt – most azért került ismét a nyilvánosság elé, mert a napokban elfogták a tettest. Ahogy azt sejteni lehetett, az elkövető egy tizenéves helybéli fiatalember. A legfrissebb fejleményekről Filó Kristóf plébánost kérdeztük.

A budakeszi egyházközség tagjai mindvégig bizakodtak, hogy a rendőrség megtalálja a rongálót, tudták ugyanis, hogy az esemény idején a templom bejáratánál működött a térfigyelő kamerarendszer.

Filó Kristóf plébános kérdésünkre elmondta: június 8-án délelőtt tett tanúvallomást a rendőrségen, mivel előzőleg értesítést kapott a tettes kézre kerítéséről. A körülményeket mérlegelve végül úgy döntött, hogy nem tesz feljelentést: „A tettes egy tizenhat éves helybéli fiatalember, aki rendkívül rossz körülmények között, csonka családban él. A kiszabható pénzbírságot biztosan nem tudná kifizetni, az azt kiváltó szabadságvesztésnek pedig nem látom értelmét. Az ilyen és ehhez hasonló esetekben a legszerencsésebb megoldásnak a közmunkát tartom – a közvagyon rongálói dolgozzanak-takarítsanak nyilvánosan, a helyi önkormányzat pedig tegye közzé a nevüket. Ennek üzenetértéke lenne a társadalom számára.” Ezzel kapcsolatban megjegyzendő, hogy a rongálás bűncselekmény, amelyről a büntető törvénykönyv 324. paragrafusa úgy rendelkezik: három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az, aki vallási szertartás végzésére szolgáló épületet vagy tárgyat megrongál. Továbbá a büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a rongálás jelentős kárt okoz. Filó Kristóf az esettel kapcsolatban megjegyezte: a tettes a frissen felújított templom két oldalsó, valamint homlokzati falszakaszát csúfította el: különböző feliratokat és vonalakat vésett a vakolatba, és helyenként több centiméter mélyen leverte azt.

A rongálás közelről rendkívül szembetűnő. Mivel a templom műemlék, az illetékes szakhatóság nem engedélyezi a részleges felújítást, a sérült szakaszok kijavítását – a teljes újravakoláshoz pedig nincs elegendő pénz. Emiatt félő, hogy a jelenlegi sérülések évtizedeken keresztül, egy majdani átfogó tatarozásig megmaradnak.

A plébános szerint állandó gond, hogy a templom melletti romkertben, ahol Budakeszi középkori templomának alapfalai állnak, a helyi fiatalság éjszakánként előszeretettel tivornyázik: italoznak, hangoskodnak, szemetelnek, rongálnak. Emiatt az egyházközség nemrégiben két térfigyelő kamerát szereltetett fel. A felvételek a polgárőrség éjjel-nappali szolgálatához futnak be, hogy esély legyen az azonnali beavatkozásra. A templom megrongálása óta a rendőrség is fokozottan ellenőrzi a környéket.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .