Életünk a vegyszerek áradatában

Az ember által előállított és gyártott vegyületek száma napjainkban eléri a hetvenmilliót. Elképesztő, szinte felfoghatatlanul hosszú a lista. Ráadásul az új vegyületek száma hetente több ezerrel nő. Nem mindegyiket használjuk, vagy legalábbis nem mindegyikkel kerülünk kapcsolatba a mindennapi életben, de még így is marad elég, ami jelen van a közvetlen környezetünkben.

Eszünkbe juthatnak az ételekben, italokban található színező-, ízfokozó-, sűrítő-, térfogatnövelő-, édesítő- és tartósítószerek, a fényezőanyagok, az aromák, a habképzők és társaik. Ezek a vegyületek gyakran nem természetes eredetűek. A motorok, autók, buszok kipufogógázaiban is sok mesterséges anyag fordul elő. Gyakran veszünk be gyógyszereket, használunk növényvédő szereket, amelyekben a hatóanyagokon kívül számos színező-, vivő-, oldó-, tartósító- és egyéb anyag is található. A mosószerekben, öblítőkben, tisztítószerekben, dezodorokban, testápolókban, haj- és szemfestékekben, samponokban és ezernyi más kozmetikai termékben is vegyszerek egész arzenálja található. Böngésszék csak át egyszer a dezodor hátoldalán található apró betűs, nehezen olvasható szöveget!


A gond abból fakad, hogy a szervezetünk, illetve a természetben található mikroorganizmusok, növények és állatok szervezete az evolúció során nem tudott alkalmazkodni az ember által előállított legtöbb vegyülethez. Nem szoktuk meg ezeket, nincs meg a felvétel-átalakításlebontás normális rendje, üteme, nincsenek meg a mérgező anyagok lebontásához szükséges feltételek. Sokszor kiderült már, hogy egyes vegyületek mérgezőek, károsak az emberre vagy a természetre, gyakran mindkettőre, különösen akkor, ha sokáig, folyamatosan hatnak. Érthető, ha az iméntieket végiggondolva az ember aggódni kezd. Ilyen rengeteg vegyület között biztosan akad számos mérgező is, amely bajt okozhat. Tapasztalataink szerint jogos a félelem.

Mit lehet tenni ebben a helyzetben? Nyilván sokféle megoldás lehetséges. Vannak radikális válaszok. Ezek közé tartozik az iparosodott környezetből a természetbe való kivonulás, a modern technika és technológia termékeinek teljes visszautasítása, vagy minimális használata. Visszafoghatjuk a fogyasztásunkat is, hogy minél kevesebb káros vagy ismeretlen hatású anyag kerüljön a szervezetünkbe és a környezetünkbe.

Mindenképpen javasolható továbbá az alapos tájékozódás. A termékeken már kötelező feltüntetni, hogy milyen alkotókat tartalmaznak, pontosan mi van a dobozban, az üvegben. Érdemes elolvasni ezeket a tájékoztatókat. Általános szabály, hogy érdemes a kevesebb összetevőből álló termékeket választani, illetve azokat, amelyek általunk is ismert nevű összetevőket tartalmaznak. Végül pedig az is segíthet, ha nem mindig ugyanazokat a termékeket vásároljuk, fogyasztjuk. Ez nem könnyű, hiszen a gyártók mindent megtesznek azért, hogy magukhoz kössék a fogyasztókat (lásd például a márkahűség fejében adott anyagi kedvezményeket). Ennek ellenére – vagy éppen ezért – a változatosságot javasolom. Együnk sokféle ételt, igyunk változatos italokat, vásároljunk különféle termékeket. A változatosság nemcsak gyönyörködtet, de bizonyos mértékben véd is a káros vegyszerek hatásaitól.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .