Életre vezető mondatok

– Amikor megáldjuk a házasság útját, azokért az emberekért imádkozunk, akik valamikor majd megállnak a stációtáblák előtt, és elgondolkodnak az életükről, a házasságukról – mondta lapunknak Bíró László. – A házasság útja a keresztút analógiájára elmélkedést segítő állomások sora. Végigvisz a házasság minden állomásán, az ismerkedéstől az öregkorig.

Sokszor az a bajunk, hogy nem tudunk elcsöndesedni, és kiürül a házasság, elhidegülnek a párok. Ez az út megpróbálja őket a házasságukhoz visszavezetni. Meditatív, imádságra indító képsor segíti őket ebben. Soha annyira nem volt szükségünk a csendre, mint manapság. Ezt mától itt, a pápai házaspárok útján is megtalálhatjuk. A családok évének egyik programja, hogy maradandó intézményeket hozzunk létre. Örülök, hogy a Szent József-kápolna hívei ilyen maradandó jelet építettek. Sok szép kezdeményezés van szerte az országban ebben az évben, sőt a határon túl is ünneplik a családot. Ennek az évnek ez a lényege. Az evangélium, a család örömhír: nem eltemetni, siratni kell, hanem ünnepelni – mondta Bíró László.

Ozsváriné Ramocsai Imri grafikusművész a házaspárok útjának történetéről beszélt lapunknak. 2007-ben a schönstatti lelkiségi mozgalom vezetője, Tilmann Beller atya vetette fel, hogy épüljön a Balaton-felvidéki Óbudaváron tizenöt állomásból álló útvonal, amely a házasság legfontosabb állomásait jeleníti meg. Az állomások tábláinak szövegét családok írták; sokan dolgoztak velük, mire megszülettek a végleges mondatok. A táblákon csak egy-egy mondat szerepel, de ezek rengeteg házaspár gondolataiból szűrődtek le. Ramocsai Imrit kérték fel a stációk képeinek megtervezésére, az utat 2007-ben szentelte fel Bíró László. Az első képek fatáblára voltak festve, és az időjárás megrongálta őket. Az építtetők ekkor úgy döntöttek, hogy újakat készíttetnek időállóbb anyagból. – Olyan keramikusművészt kerestem, aki hajlandó arra, hogy elkészítse a táblákat úgy, hogy a képeket én festhetem rá – mondta a művész. Bangó Alíz vállalkozott a feladatra. A kerámiákat Böjte Csaba szentelte fel. A pápai lett a negyedik házaspárok útja az országban, Óbudaváron, Horvátnádalján és Máriapócson van még ilyen.

Bangó Alíz keramikus szerint a tizenöt tábla nagyon szép összefoglalása az életnek. – Itt-ott egészen megrendültem a mondatokat olvasván. Ezekben minden ott van, ami az életünkben megeshet velünk, ahogyan küzdelmeinket, örömeinket megéljük – fogalmazott.

– Az igazi munka tavaly adventkor indult el, amikor a püspöki konferencia meghirdette a család évét. Ez egy napra esett a mi munkánk kezdetével – mondta el Buzásné Patyi Judit, a pápai út építésének szervezője. – Miután a helyi tévé készített egy riportot a terveinkről, az egész város megmozdult. Sokan jöttek a többi plébániáról, és mondták, hogy ők is kérnének egy-egy stációt: pillanatok alatt mindnek meglett a gazdája. De még a környékbeli községekből is érkeztek. Itt minden az emberek adományaiból készült el. Csoda volt ez az összefogás és a sok-sok jó szándék, amelyek eredménye a pápai házaspárok útja.

 

Fotó: Dippold Pál

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .