Életmentők

A játszótér megálmodói szerint gyógyító hatású, ha látogatáskor minél tovább maradnak a betegek szerettei, és míg a felnőttek egy padon ücsörögve beszélgetnek, addig a gyerekek hintázhatnak vagy csúszdázhatnak. Már az is jó hatással lehet a betegekre, ha kicsik szaladoznak a környezetükben. „Az sem utolsó szempont, ha a gyerekek látják, hogy nem kell félni a kórháztól” – mondja Toldy-Schedel Emil főigazgató. De persze a játszóteret nem csak a betegek hozzátartozói használhatják, hanem a kerület lakosai is, akik kártyával léphetnek be a területre. Hamarosan egyébként bővül a játszótér: tavaszra több mint kétszázötven négyzetméternyi területen helyezkednek majd el a zömében fából készült, egyedi tervezésű játékok.


A játszótér megnyitása után a karitász egy defibrillátort adott át a kórháznak. „Egy idős néni nemrég rákérdezett, hogyan segíthetne a szeretetszolgálatnak – meséli Écsy Gábor karitászigazgató. – Először egy inkubátorral, most pedig két defibrillátorral támogatta a munkánkat.” Az egyiket Mátraverebély–Szentkúton, a kegyhely betegszobájában helyezték el, a másikat pedig itt, a kórházban. A defibrillátort, amely az épület bejáratánál kapott helyet, bárki könnyen használhatja, ha baj van, de a kórház képzést is tart majd, hogy a környékbeliek szakembertől sajátíthassák el alkalmazásának módját. Először a karitász önkéntesei, aztán a II. kerületi önkormányzat dolgozói ismerkednek meg az életmentő készülékkel. Az ilyen, frekventált helyeken lévő eszközök például hirtelen rosszullét, infarktus esetén hasznosak.

Egyébként a kórház és a fenntartó Assisi Szent Ferenc Leányai Kongregáció az elmúlt években több fejlesztésbe is belefogott. Szűrőnapokat rendeznek a helyieknek, felújították az ambulanciát, ismert személyiségekkel beszélgető esteket tartanak a betegeknek, és a kórháztól nem messze egy olyan erdei túraútvonalat szeretnének kiépíteni, amely a szív- és érrendszeri betegek rehabilitációját segíti majd.

Fotó: Kissimon István

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .