Életben tartó játék

Kemény Henrik a magyar bábművészet történetének eddigi legnagyobb vásári bábjátékosa. Ő a legutolsó Vitéz László-játékos, aki a családi tradíciókat követte. A háromgenerációs vásári mutatványos család férfi tagjai közösen építették fel a Kemény Bábszínházat Budapesten, a Népligetben. Korngut Salamon, a nagypapa, Korngut-Kemény Henrik, az apa, valamint a két fivér, Kemény Henrik és Kemény Mátyás egymás mellett, egymást erősítve, a játék örömét élve és éltetve álltak színpadra.


Bábszínházukban mindent maguk alkottak: a tervezéstől a művészi kivitelezésig, a szövegírástól a színpadi játékig, a közönségszervezéstől a nézők beengedéséig minden a családtagok összjátékának eredménye volt. A Népligetben 2011 októberében leégett a bábszínház. A hír sokkolta az idős művészt, aki egy hónappal a történtek után hunyt el.

Nyolc évtizeden keresztül játszott Kemény Henrik, méghozzá mindenütt, ahova hívták. Világot járt, nemzetközileg is elismert vásári bábjátékos volt, aki igazán hitt a játék életben tartó erejében, a nézőt résztvevővé tevő képességében. Humor, nevettetés, párbeszéd a játékos és közönsége között – ezek voltak hitvallásának alapelemei.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .