Él bennünk a múltunk

Az ünnepségen Ternyák Csaba egri érsek mutatott be szentmisét az intézmény Szent Antal-kápolnájában, majd megáldotta az épület homlokzatán elhelyezett emléktáblát. Az ünnepségen jelen volt Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, Bosák Nándor és Katona István nyugalmazott püspökök, további meghívott papok, Seregély István érsek rokonai, az egyházmegye intézményeinek vezetői, az otthon lakói és a nyíregyházi plébániákhoz tartozó hívek. Isten az embert hatalmassá tette, saját képmására alkotta, felruházta őt erővel, értelemmel, istenfélelemmel; szívet adott neki; megbízta, hogy uralkodjék minden teremtményen, és végül örök szövetségre lépett vele, amely az ember legnagyobb méltósága. Sirák fiának könyve csodálatos, dicsérő szavakkal szól az ember méltóságáról – utalt Ternyák Csaba érsek a napi olvasmányra (Sir 17,1–15), amely az embert méltatja, majd hozzátette: Isten e nagyságot még teljesebbé tette azáltal, hogy elküldte Szent Fiát, aki egy lett közülünk. A főpásztor hangsúlyozta: e nagyság csak akkor valósulhat meg, ha lelkünkben gyermekké válunk, ha beiratkozunk Mária iskolájába, akitől megtanulhatjuk az alázatosságot és a nagylelkűséget. Ő alázatosan befogadta Isten akaratát, és nagylelkűen igent mondott rá, megmutatva, miben áll az igazi emberi nagyság. Szűz Mária legyen mindannyiunk számára modell, aki példát mutat az istengyermekségben. Jézus kisgyermekként érkezett közénk, hogy így figyelmeztessen gyermek voltunk megőrzésére. Mert bármennyire is eljárnak fölöttünk az évek, emlékezünk, és a szívünkben fiatalnak érezzük magunkat, hiszen együtt él bennünk a múltunk és a jelenünk, s úgy tekintünk a jövőre, mint ami már most a miénk. Ebben segítenek bennünket a szentségek, amelyek révén megízlelhetjük az időtlenséget, az örök állandóságot, az Isten jelenlé­tében létezést.
Homíliája végén az egri érsek Seregély István közbenjáró imáit kérte, hogy a nagyságot, amelyre Istentől kapott meghívásunk rendel bennünket, alázatossággal és gyermeki lelkülettel tudjuk viselni, Mária példája szerint, s így megéljük istengyermekségünket. Hiszen Isten azért lett emberré, hogy mi a gyermekei lehessünk, s ezáltal megistenüljünk. Ez az ember legnagyobb hivatása – zárta beszédét Ternyák Csaba.
Ezután Palánki Ferenc megyéspüspök köszönetet mondott a közös ünneplésért, majd megemlékezett a közelmúltban elhunyt főpásztorról, különösen azokról a tanításairól, amelyeket a szívében hordoz.
A szentmise végén – miután a hívek közösen elimádkozták Seregély István érsek imáját – Ternyák Csaba megáldotta az épület homlokzatán elhelyezett emléktáblát.
Seregély István érsek imája: „Ahová állítasz, ott szolgállak, ahol megsejtelek, megcsodállak. Amim van, azért magasztallak, amim nincs, azért nem zaklatlak. Ami a dolgom, azt csinálom, a jó szót érte sose várom. Ha nem sikerül, nem kesergek, Isten nevében mindent újrakezdek. Csak egyet kérek mindenáron: jöjj el értem, ha jön halálom, Uram, Megváltóm, Királyom. Te vagy életünk hajnala, napja, alkonya. Te vagy a terv, a kivitel és a betetőzés. Te vagy a vetés, a növekedés és az aratás. Magadnak teremtettél, Uram, és nyugtalan a szívünk, amíg benned meg nem nyugszik.”
A Nyíregyháza központjában lévő szociális otthonnak 74 lakója van; jelenleg hét pap él az intézményben. Az egyházi fenntartású szociális otthon az ország egész területéről fogad jelentkezőket. Elhelyezést és ellátást nyújt a nyugdíjkorhatárt betöltött lelkipásztoroknak és egyházi személyeknek, valamint mindazoknak, akik megfelelnek a jogszabályi feltételeknek.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .