Együttműködés a fiatalok érdekében

Fotó: Mudrák Attila

 

Erdő Péter a következő szavakkal kezdte ünnepi köszöntőjét: A Római Birodalomban, amelytől kultúránkat javarészt örököltük, már tanították a latin betűs írást, a városokban fejlett oktatási rendszer működött, volt, ahol közpénzből támogatták az oktatást. A népvándorlás idején azonban először a határvidékeken, így Pannóniában, később a Nyugatrómai Birodalom összeomlásakor Itáliában és Galliában is megroppant az oktatás hagyományos rendszere. A betűvetést és a legfontosabb alapismereteket az uralkodók udvarában, főként pedig a kolostorokban és a püspöki iskolákban lehetett elsajátítani. Az Egyház iskolákat létesített nemcsak a püspökségek mellett, hanem a plébániákon is.
Nagy Károly császár 802-ben elrendelte, hogy mindenki küldje el a fiát betűvetést tanulni. Az Egyház pedig kötelezővé tette a papok számára, hogy a falvakban iskolát tartsanak fenn, fogadják a hívek gyermekeit, és nagy szeretettel oktassák őket. Ezek a plébániai iskolák Nyugaton az oktatás egész rendszerét meghatározták. Évszázadokon át az államok is az Egyház feladatának tekintették ezt a tevékenységet.
A középkor végére városi iskolák alakultak, erősödött az oktatás itt, Esztergomban is, különösen a káptalani iskolában – mondta beszédében a bíboros. – A török uralom alól 1683-ban Sobieski János lengyel király szabadította fel a várost, a török szabad elvonulást kapott. Az újonnan betelepülő lakosság csak lassan jutott el odáig, hogy iskolákat hozzon létre. Ezekben az időkben volt igazán nagy szerepük a szerzeteseknek, akik a városokban iskolákat létesítettek. A II. világháború után az iskolákat államosították, Esztergom azonban megőrizhetett egy katolikus középiskolát: a ferences gimnázium tovább működhetett. 1990 után születhetett újjá az egyházi oktatás, nemzetközi tapasztalatokkal megerősödve, korszerű módon. A Szatmári Irgalmas Nővérek Társulata is így indíthatta újra ezt az iskolát, amely ma Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium, Óvoda és Általános Iskola néven a kisgyermekkortól az érettségiig színvonalas képzést nyújt a fiataloknak. Az utóbbi évek során az is kiderült, hogy a világi és az egyházi iskolák nem ellenfelei, de még csak nem is versenytársai egymásnak, hanem kiegészítik egymást. Az a hivatásuk, hogy együttműködjenek a fiatalok érdekében – hangsúlyozta köszöntőjében Erdő Péter.
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere beszédében egyebek mellett a következőket mondta: A kormány folyamatosan javítja az oktatás tárgyi feltételeit, az idei tanévben 190 milliárd forinttal többet költ erre a célra. Az oktatás tartalmát azonban a pedagógusok határozzák meg. Az elmúlt évtizedek útkeresése után 2010-től kiteljesedett a politikai önállóságunk, 2014-ben megkezdődött a gazdasági felemelkedésünk. A nemzet tőlünk várja hagyományaink, kultúránk arányos gyakorlását, szuverenitásunk továbbfejlődésének és virágzásának biztosítását.
A IX. Nemzeti Tanévnyitót követően Erdő Péter bíboros megáldotta a gimnázium új ebédlőjét. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője az MTI-nek adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, az Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium, Óvoda és Általános Iskolában folyó oktató-nevelő munka elismerése, hogy az intézmény adhatott helyet az országos tanévnyitó rendezvénynek.
Az iskola fenntartója a Szent Vincéről Nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek Társulata. Jelenleg 1150 gyerek nevelkedik az intézményben, csaknem száz pedagógus segítségével.

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye; MTI

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .