Egység és megosztottság

Kérdés, mennyit sikerült haladniuk az ortodox, az anglikán és a protestáns tagegyházaknak a tényleges egység útján, és egyáltalán célja-e a világtanácsnak a teljes egység megteremtése. Az EVT céljait 1975-ben így fogalmazták meg: „Fölhívni az egyházakat a látható egység elérésére az egy hitben és egy eucharisztikus közösségben; megkönnyíteni az egyházak közös tanúságtételét; támogatni az egyházak missziós tevékenységét a világban; segíteni az egyházakat az ínség enyhítéséért; az embereket elválasztó falak lebontásáért és az emberiség családja egységének létrehozásáért végzett munkájában; bátorítani az egyházakat a megújulásra az egységben, istentiszteletben, misszióban és szolgálatban.” Ebben a megfogalmazásban kétségtelenül első helyen áll a látható egységre való törekvés. Az eredmények azonban még elmaradnak a célul kitűzött egységtől.


Tény, hogy a katolikus egyház a II. vatikáni zsinatig gyakorlatilag tudomást sem vett a világtanácsról és annak törekvéseiről. Megfigyelőket is csak 1961-ben küldött először az EVT ülésére. VI. Pál pápa 1969-ben látogatást tett Genfben, az Egyházak Világtanácsa központjában, de a katolikus egyház ma sem tagja az EVT-nek, bár több részlegével együttműködik.

 

 

A világtanács nem tekinti magát „szuperegyháznak”, egységes egyházi központnak, s a nagygyűlés sem zsinat, nem döntéshozó szerv, csupán egy olyan tanácskozás, amely a tagegyházakat az egység melletti elkötelezettségben és a Krisztus melletti közös tanúságtételben hivatott elmélyíteni. Teológiai viták, közös felelősségvállalás a teremtett világért és közös programok kitűzése jellemzi az EVT-t. Hét plenáris ülése mellett a résztvevők nagy száma miatt nyolcvan tematikus bizottság keretében folyik a gyakorlati munka.

 

Együtt valljuk elszakadt keresztény testvéreinkkel, hogy az egység felé vezető út csak az imádság és a lelki, erkölcsi megújulásunk útja lehet. Ezért figyeltünk különösen is arra az imádságra, amelyet „puszani úti imának” neveztek el: „Élet Istene! Puszan felé haladva add vezetésedet, amikor Krisztus tanítványaiként jövünk össze, imádkozunk és hozunk döntéseket. Puszan felé haladva vezesd lépteinket az igazság, a béke és az öröm útján, a Szentlélek által. Ámen.”

 

(Folytatjuk.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .