Egymást segítve

A legváltozatosabb élethelyzetekben lévő édesapák keresnek fel bennünket. Mindegyiküket az motiválja, hogy szeretnének jobb apává válni, és tanulni is hajlandóak. Néhányan úgy fogalmazták meg ezt, hogy akár a szivacs, úgy szeretnék magukba szívni az újabb ismereteket. Nem csak azok járnak ide, akiknek nemrég született meg a gyermekük. Többeknek már kamasz gyerekük van, és az ő nevelésükhöz keresnek nálunk támpontokat. Azt szeretnék megtudni, hogy miként lehetnek segítségére a gyereküknek és a házastársuknak. Az alkalmakon mindig van egy központi téma, melyhez rövid felvezetőt fűzünk. Ehhez aztán egy irányított beszélgetésben mindenki hozzáteheti a maga tapasztalatát.


Kétségtelen tény, hogy a férfi- és az apaszerep változásának pozitív és negatív oldala is van. Több csoportban is igény mutatkozott arra, hogy beszéljünk a korábbi nemzedékektől átvett apaképről. Általában szó esik arról, hogy milyen mintával találkoztak a résztvevők, és ehhez képest ők mit csinálnak esetleg másként. Volt például olyan apukánk, aki anyagi okok miatt – az édesanya helyett – otthon maradt a gyermekkel. Ez pedig nyilvánvalóan eltér a megelőző generációk magatartásától.

 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az apaság legfőbb erőforrása a házastársi kapcsolat. Ha megvan a harmónia, akkor az apaságról is együtt tudnak gondolkodni a szülők. Többen felismerték a beszélgetések során, hogy a kiegyensúlyozott apa–gyerek kapcsolathoz elsősorban a házastárssal kell tisztázni a legfőbb kérdéseket. Ugyanakkor fontos elem az önismeret mozgósítása is. Az elvi felvetések helyett igyekszünk minden esetben tényszerűek lenni.

 

A már említett nemzedéki kérdés mellett a konfliktuskezelés is gyakran előkerül ezeken az alkalmakon. Sokszor nem világos a résztvevők számára, hogy miként változik az apa kompetenciája a gyermek növekedésével. Persze általában az első gyerek születése a legnagyobb kérdés. Emellett az óvodába, iskolába kerüléssel összefüggő problémákról is gyakran esik szó. A csoport tagjai minden esetben kíváncsiak azoknak a véleményére, tapasztalatára, akiknek már van gyermekük.

 

(Az apacsoporttal kapcsolatban a Katolikus Karitász Rév Szolgálatánál lehet érdeklődni: 06/1-4664-455)

 

Lejegyezte: Baranyai Béla

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .