Egyiptom iszlamista lesz

Egy iszlamista rendszer ugyanis nem felel meg az „egyiptomi kultúra szellemének”. Polgárjogi csoportok és reformszövetségek a Muzulmán Testvérek és a szalafisták választási győzelme előtt figyelmeztettek, és hosszabb előkészítő időt javasoltak. A Muzulmán Testvérek már 1928 óta dolgoznak a hatalom átvételéért, és most alkalmat láttak erre. A mérsékeltebb muzulmánok nem olyan veszélyesek, mint a szalafisták. Minden keresztény egyház arra biztatja híveit, kapcsolódjanak be az aktív politikai életbe. A kopt katolikus egyház sokat tesz iskoláiban a vezető réteg képzése érdekében, és számos szociális kezdeményezéssel siet a szegény lakosság megsegítésére.

 

A parlamenti választások eredménye miatt a kopt keresztények egy része kivándorlásra készül, a fiatalabbak közül vannak, akik maradni kívánnak, és tovább harcolnak a keresztények jogaiért. Erről nyilatkozott a Maspero Youth Union kopt ifjúsági mozgalom vezetője, Beshoy Tamry a kairói Al Ahram című angol nyelvű napilap december 5-i számában. „A mi reményeink most a mérsékelt muszlimok. Ők támogathatják harcunkat egy modern jogállam megteremtéséért” – mondta Tamry. (KAP, KNA)

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .