Egyházi vezetők a tanügyi változásokról

Megerősítették, hogy a szeptembertől induló új egyházi oktatási intézményekben is alkalmazzák a 2006-ban közösen aláírt és azóta alkalmazott megállapodást, miszerint az általuk fenntartott iskolákban biztosítják a másik két felekezetből jövő gyermekek részére saját egyházuk hitoktatását. Elhangzott, hogy az új köznevelési törvény által bevezetett hit- és erkölcstanoktatással kapcsolatban tárgyalásokat folytatnak az oktatási tárcával. Az egyházi vezetők javasolták, hogy amennyiben szükséges, az egyházi ingatlant is igénybe lehessen venni az oktatás helyszíneként.

A találkozó résztvevői abban is megegyeztek, hogy bizalommal és várakozással tekintenek az állammal való kapcsolatok mélyítése és a rendszeres egyeztetések bővítése felé, hiszen a folyamatos párbeszéd a kiegyensúlyozott és mindkét fél számára kielégítő együttműködés feltétele. Az egyházak – válaszolva a kormányzat megkeresésére – készséggel kapcsolódnak a totalitárius rendszerek áldozatainak augusztus 23-i emléknapja szervezéséhez. Az emléknap története 1998-ig nyúlik vissza, amikor Európa lelkiismerete és a kommunizmus címmel rendeztek nemzetközi konferenciát, melynek megnyitó beszédében Václav Havel volt cseh államfő kijelentette: „Európa rendkívüli felelősséget visel a nácizmusért és a kommunizmusért, azért a két totalitárius rendszerért, amelyek ezen a földrészen születtek.” Ekkor javasolták a konferencia résztvevői, hogy augusztus 23-át nyilvánítsák e két rendszer áldozatainak emléknapjává. 2008 őszén – magyar, észt, brit, német és lett képviselők – hasonló nyilatkozattervezetet terjesztettek az Európai Parlament elé, mely 2009 tavaszán javasolta az emléknap megtartását. Végül a tavalyi évben, soros elnökségünk végén az igazságügyi miniszterek luxembourgi tanácskozásukon elfogadták a totalitárius rendszerek által elkövetett bűncselekmények áldozataira emlékező dekrétumot, egyben az 1939-ben Moszkvában megkötött Molotov–Ribbentrop-paktum aláírásának napját, augusztus 23-át, a totalitárius diktatúrák áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánították.


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .