Egyházi énekkar a történelem sodrában

 

A diktatúra 1953-ban az énekiskolát is elsöpörte. Ekkor Mayer Ferenc karnagy a székesegyház hatvanöt év alatt meggyökeresedett egyházzenei hagyományának megőrzése érdekében vegyes kart szervezett, amely a megváltozott körülmények között, a legnehezebb években is helytállva napjainkig átmentette az énekiskola szellemi és művészi örökségét.

 

A pécsi székesegyház Palestrina Kórusa a százhuszonöt éves egyházzenei hagyományt bemutató repertoártörténeti CD-sorozat készítését kezdte meg 2011-ben. Idén a harmadik korszakban (1938–1953/62) elhangzott művekből válogattak. A megvalósításban ezúttal részt vett a Schola Cantorum Sopianensis is, amely számos rangos nemzetközi verseny díjazottja.


 

A lemezről nem hiányozhatott Mayer éveinek emblematikus műve, Kodály Zoltán Missa Brevise, hiszen 1945-ben maga a mester kérte fel a pécsi székesegyházi énekkart a nyilvános ősbemutatóra (elámulva a gyerekek felkészültségén), s a betanításban személyesen is részt vett. Helyet kaptak a válogatásban további XX. századi kompozíciók is (Kodály: Jézus és a kufárok, Bárdos Lajos: Audi filia, Deák-Bárdos György: Confirma hoc), valamint a korábbi századokból Palestrina, Lassus, Lotti, Liszt és Mettenleiter művei is. A háromnyelvű kísérőfüzet betekintést enged az énekiskola történetébe, különös tekintettel az adott korszakot meghatározó eseményekre.

 

A pécsiek két lemezbemutatót tartanak a közeljövőben: a Kodálymise mindkét alkalommal szertartás keretén belül csendül fel, míg a lemez további számaiból a szentmise utáni rövid koncerten ad ízelítőt a két kórus. November 17-én, vasárnap 18.30 órakor Budapesten, a terézvárosi plébániatemplomban, november 23-án, szombaton 18 órakor pedig Pécsett, a székesegyházban hallható a Missa Brevis, Budapesten Gesztesi-Tóth László, Pécsett Kovács Szilárd orgonakíséretével. Vezényel Jobbágy Valér Liszt-díjas karnagy, akinek munkásságát a közelmúltban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Pro Cultura Christiana-díjjal ismerte el.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .