Egyházak tiltakoznak a verespataki bányaterv ellen

Az MTI-hez szeptember 17-én eljuttatott nyilatkozatban a református, a római katolikus, az evangélikus- lutheránus és az unitárius egyházak vezetői emlékeztettek arra, hogy fenntartják a tíz évvel ezelőtt kifejtett elvi álláspontjukat.

„Természeti környezetünket Isten teremtette, épített és másfajta kulturális örökségünket a környéken élő mindenkori emberek hozták létre utódaik számára. Mindezen értékeket kötelességünk megvédeni bármilyen közvetlen rombolástól és évszázadokra kiható veszélyforrástól” – szerepel a nyilatkozatban.

Az egyházfők emlékeztetnek arra, hogy verespataki templomaik, temetőik és más helybeli örökségeik egyházaik tulajdonát képezik, amelyekről nem kívánnak lemondani, és ezek eredeti állapotának, illetve helyszínének erőszakos megváltoztatását sem tudják elfogadni. Románia alkotmányára hivatkoznak, amely előírja az egészséges és természetes környezethez való jogot, valamint a magántulajdonhoz való jog sérthetetlenségét. Utalnak az Európai Parlament 2010-es határozatára, amelyben a testület állást foglalt a ciántechnológiás bányászat európai betiltása mellett.


„Tiltakozunk a természetrombolás, a magántulajdon megsértése, a kulturális értékek rombolása ellen, ami a jogszerűtlen törvénytervezet elfogadásával és végrehajtásával bekövetkezne. Felszólítjuk a kormányt, hogy vonja vissza a kifogásolt kezdeményezését, és foganatosítson célirányos intézkedéseket a környék munkanélküliségének és más szociális problémáinak megoldására!”

Az ortodox egyház és a Román Tudományos Akadémia ismételten megerősítette, hogy ellenzi a verespataki ciántechnológiás bányaberuházást.

Bánki Erik képviselő kezdeményezésére az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága napirendjére tűzte a cianidos bányászati technikák uniós tilalmának kérdését, melyről az Európai Bizottság képviselőjével a jövő héten tartanak vitát.

Mint ismeretes, Áder János és Tőkés László indítványára az Európai Parlament 2010. május 5-ei határozatában elsöprő többséggel szólította fel az Európai Bizottságot arra, hogy kezdeményezze a cianidos bányászati technológiák teljes tilalmát az Európai Unióban. A széles körű politikai és civil támogatottság ellenére azonban Janez Potočnik környezetvédelemért felelős uniós biztos mind ez idáig nem tett eleget a határozatban foglaltaknak.

MTI

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .