Egyetemes hálaadás

A homíliát a szokásostól eltérően nem egyedül Pákozdi atya tartotta: Egri László állandó diakónus is beszélt, aki az egyetemi lelkészség működtetésében is oroszlánrészt vállal. A közös prédikációt a közös munka indokolta, amelyet a fiatalok körében végeznek. Az egyetemi lelkész elsősorban a Szentháromság mibenlétéről és Isten szeretetéről beszélt, a családos diakónus pedig azt fejtegette, hogy férfi és nő közösségében, a családban hogyan valósul meg az istenképiség, miként részesül a család e földi keretek között Isten teremtő erejéből.


   
A különleges szentbeszéd után rendhagyó felajánlási körmenet következett: a fiatalok az elmúlt tíz hónap ajándékaira, kegyelmeire emlékeztető tárgyakat vittek az oltárhoz. A szokásos adományok, az ostya, a bor és a víz mellett gyertyát, virágokat, szandált és zarándokfüzetet is, az utóbbi kettővel a pünkösdi csíksomlyói zarándoklatért való köszönetüket fejezték ki. A szentmisével a tanulmányaik végeztével Budapestről elköltözőktől is elköszönt a közösség.
   
Budapesten igen hosszú múltra tekinthet vissza a diákpasztoráció: már a Pázmány Péter alapította tudományegyetem Pestre költözése után, a XVIII. század utolsó éveiben megkezdődött. A pálos szerzetesek ekkor kaptak megbízást arra, hogy a vasárnapi szentmisék után prédikációkat tartsanak az egyetemi polgárok számára. (Emiatt lett az egykori pálos templom egyetemi templommá.) 1869-től kezdve közel három évtizedig nem volt hitszónoka a fővárosnak, ami a korszak hangos liberalizmusának volt a következménye. A XIX. század utolsó évtizedében lett újra, majd 1936-ban jött létre az egyetemi lelkészség. Az egyetemi lelkész misézés és prédikálás mellett ekkortól más pasztorációs feladatokat is ellátott. 1951 nyarától hosszú évtizedekig nem lehetett hivatalos keretek között egyetemi lelkipásztorkodással foglalkozni, csak 1990-ben nyílt erre újból lehetőség. Pákozdi István szinte a kezdetektől, 1992 óta vezeti a lelkészséget.


   
A budapesti egyetemi lelkészségnek nagyon szerteágazó a tevékenysége, mondja az atya. Hetente kétszer biztosítanak lehetőséget közös szentmisére: vasárnap este hét órakor a Magyar Szentek templomában, péntek reggel hétkor pedig a Sapientia Hittudományi Főiskola diákkápolnájában. Ám a hét csaknem minden napjára jut egy-egy közösségi alkalom. A lelkészség a keresztségre való felkészítéssel is foglalkozik, a beszélgetéseket Pákozdi atya és Egri László közösen vezeti. Hétfőn tart egyetemközi hittant az egyetemi lelkész, míg csütörtökről csütörtökre gyűlik össze a több mint kétszáz fős hittan, a műegyetemi katolikus közösség (MKK), amelynek vezetője Matolcsy Kálmán. Az innen kiöregedettek péntekenként találkoznak a Magyar Szentek templomában, a családosok Fészekrakó közössége pedig péntekenként, kétheti rendszerességgel találkozik. Minden év tavaszán jegyesiskolát indítanak, mivel a hittanok szerencsére nem szűkölködnek házasságkötésre készülő párokban.
   
Pákozdi atya a következő hónapok eseményei közül a nagy közitábort emeli ki, amelyet július első hetében, nyolcvan-száz fiatal részvételével Balatonedericsen rendeznek. Az egyetemi lelkészség a HEGY keresztény gólyatábor szervezésébe is bekapcsolódik, amelyet augusztus 22. és 26. között tartanak Esztergomban.

 

Kép: Kisssimon István

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .