Egy leégett ház lakóinak segített a Katolikus Karitász

Fotó: Székesfehérvári egyházmegye

 

A családi ház teteje és lakószobája teljesen a lángok martalékává vált. Az éjszakai órákban a szülők két hónapos, kétéves és nyolcéves gyermekeikkel együtt még időben kimenekültek az épületből.
Horváth József Spányi Antal megyés püspöknek, a Katolikus Karitász országos püspök elnökének elmondta: hét évig gyűjtöttek arra, hogy egy régi házat felújítsanak, és nagy örömmel költöztek be otthonukba. Azon a borzalmas éjszakán arra ébredtek, hogy két hónapos kisbabájuk nagyon sír. Ő mentette meg az egész családot, mert akkorra már égett a padlás, menthetetlen volt a ház. Mindenük odalett, csak egy gáztűzhelyt tudtak kivinni a rommá vált otthonukból. A családfő egyedül fogadta a püspököt és munkatársait, mert a kisebb gyerekeket éppen orvosi kezelésre kellett vinni, a legnagyobb pedig iskolába ment.
A karitász segélycsomagjának átadásakor Csutiné Turi Ibolya polgármester is ellátogatott a Horváth családhoz. Spányi Antal püspököt arról tájékoztatta, hogy az önkormányzat még azon az éjszakán a család segítségére sietett, egy éppen megürült szociális bérlakásban helyezték el a szülőket és gyermekeiket.
A közfoglalkoztatási mintaprogramban épített sárkeresztúri lakásokban ugyanis fiatal és szociálisan rászoruló családok számára biztosítanak lakhatást öt évre. A bérlőket pályázat útján választja ki az önkormányzat. A feltételek között szerepel a szülők keresőképessége, valamint a lakáskassza-szerződés megléte, amiért cserébe a beköltözők alacsony fenntartási költséggel számolhatnak. Horváthék mindenben megfelelnek az előírtaknak, a családfő jó apa, munkájával eltartja a gyermekeit.
A polgármester szerint Sárkeresztúron az országos „Vályogvető” közfoglalkoztatási mintaprogram elérte a célját: az olcsó és természetes építőanyag felhasználásával épült önkormányzati bérházakban megfelelő elhelyezést kaphatnak az átmenetileg nehéz helyzetbe került családok.
A Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász jelentős tartós­élelmiszer-csomagot, és a dm üzletlánccal együtt indított programjuk keretében nagy mennyiségű pelenkát adott át a rászoruló Horváth családnak. Nagy Lajosné Krisztina karitászvezető a helyszínen elmondta, kapcsolatban maradnak a családdal, és további támogatást is biztosítanak számukra.
Spányi Antal a gyerekeknek vitt ajándékok mellett egy megszentelt gyertyát, valamint a Magyar Katolikus Rádió imádságos CD-jét is átadta a családfőnek, és imádkozott Horváth Józsefért és családjáért.
A Katolikus Karitász elnöke az esettel kapcsolatban elmondta, a Magyar Katolikus Egyház hivatalos segélyszervezete az ország teljes területén kész a segítségnyújtásra. Sajnálatos módon hazánkban az elektromos vezetékek elavulása komoly gondokat okoz, egyre többször rongálódnak meg családi házak, keletkeznek lakástüzek. A karitásznak számos helyen kell támogatást nyújtania a lakás nélkül maradt családoknak. A közelmúltban egy kislángi családi ház égett le, a karitász elnöke ekkor ugyancsak személyesen vitt adományt és segítséget az épület felújításához. A püspök arról is beszélt, hogy a mostani akcióval szeretné felhívni a figyelmet arra, helyezzünk nagyobb hangsúlyt a közvetlen környezetünkben élő, segítségre szoruló családok támogatására.

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .