Egy darabka az evangéliumból

Pierre abbé Henri Grouès néven született Lyonban, 1912. augusztus 5-én. 1939 áprilisában Grenoble-ban lett káplán, ezután vált a francia ellenállási mozgalom aktív tagjává. Nevét széles körben akkor ismerték meg, amikor 1954 hideg telén hajléktalanok százait fenyegette fagyhalál, s ő a „jóakarat fellázadására” szólította fel honfitársait. Franciaországban soha nem tapasztalt nagyságrendű összefogást sikerült elindítania.


E kezdeményezés körül született meg a Nemzetközi Emmausz Mozgalom. A közösségek tagjai a szegényekkel együtt élnek, s újrahasznosításból származó anyagok és tárgyak eladásából tartják fenn magukat. Jelenleg a világ harminchat országában háromszáz Emmausz közösség van jelen.
Pierre abbé 2007-ben, kilencvennégy éves korában halt meg, kevéssel azután, hogy önéletírása nagy vihart kavart a katolikusok körében. A legszegényebbek ügye iránti teljes odaadása azonban vitathatatlan – ennek állít emléket az Abbé Pierre-Emmaus központ a normandiai Esteville-ben.

Lyonban néhány nappal ezelőtt emlékeztek meg Pierre abbéról a város érseke, Philippe Barbarin vezetésével. Öt évvel ezelőtt az érsek mutatta be a kapucinus szerzetes temetési szertartását is a párizsi Notre-Dame-bazilikában. Vasárnap az esteville-i központban tartottak megemlékezést az abbé születésének centenáriumán. A központ nem nevezhető szokványos múzeumnak, bár vannak kiállítótermei. Ezek közül néhány a mai szegényeket mutatja be a látogatóknak, s az önmagunkkal való szembenézésre ösztönöz. A ház kapui nyitva állnak a rászorulók előtt: 1999 óta harminc helyet biztosítanak a nehéz helyzetbe kerülő emberek számára, akiket elsőként itt fogadnak be, hogy aztán megfelelő elhelyezést keressenek számukra.

Ilyen módon válik a múzeum annak a legendás, többször elismételt párbeszédnek a tükrévé, amely de Gaulle miniszterelnök és Pierre abbé között annyiszor lezajlott. De Gaulle kérdésére – „Hogy áll a multinacionális vállalkozása?” – Pierre abbé rendszeresen így felelt: „A kontemplációt nem lehet elválasztani a cselekvéstől.”

1980-ban Pierre abbé így nyilatkozott a Nemzetközi Emmausz Mozgalomról: „Az Emmausz közösségek nem szentekből állnak. Hétköznapi emberek, nem kevésbé jók és nem is jobbak nálatok. A hulladék között megtalálták az evangéliumnak azt a kis darabját, amit túl nehéznek tartottunk, és ezért elvettünk: »Szeresd felebarátodat, mint saját magadat«”.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .