Egy csepp a tengerből

Ran Ortner San Franciscóban született, 1959-ben. Fiatalkorában hivatásos motorversenyző volt. A versenymotorozás során fellépő fizikai terhelés és a szellemi összpontosítás jótékony hatással lehetett a későbbi festőre, képeinek dinamizmusa, mindent elsöprő ereje méltatói szerint itt keresendő. Ortner Kanadában és Angliában folytatott művészeti tanulmányokat. Készített szobrokat is, kiállításai voltak Washingtonban, Észak-Karolinában, New Yorkban, nagy sikere volt Belgiumban és Németországban is.


„A tenger állandóan úgy mozog, mintha táncolna, visszatükrözi az emberi test mozdulatait, a hullámok megtörnek az időben, mint a szívünk dobbanásai, mint a levegő beszívása és kiengedése, mint egy időmérő, amely jelzi a pillanatot: most, most…” – elmélkedik művészetéről Ran Ortner.
Arra gondoltam, hogy ekkora vásznakhoz nemcsak nagy műterem szükséges, hanem megfelelő alapterületű lakások, termek is kellenek, ahol ezeket a festményeket ki lehet állítani. Egy átlagos magyar panellakásban aligha lehetne elképzelni Ortner hullámzó óceánt megjelenítő óriási képeit. Az Egyesült Államokban más a lépték és az életforma.
„Festményeim alámerítenek a jelenben. A látóhatár és az egyéb meghatározó pontok eltűntek, ebben különböznek a képeim a hagyományos tengerfestményektől, Caspar David Friedrichtől vagy Turnertől. A tenger egyetlen cseppje visszatükröz mindent, amelyet körülvesz. A víz a végtelenség érzetét kelti. Mi nem távoli szemlélődők vagyunk, hanem mindenben benne vagyunk” – vallja Ran Ortner.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .