Egész Hollywood benézhet a Gellértbe

 

Fotó: Mozinéző.hu

 

A 89. Oscar-gálán Deák Kristóf rendező és Udvardy Anna producer vehette át a legjobb rövidfilmnek járó díjat. A Mindenki az első magyar kisfilm, amely elnyerte az amerikai filmakadémia elismerését. A hollywoodi gálán részt vevő alkotói csapatnak a filmben nagy szerepet játszó Bakáts téri Ének-zenei Általános Iskola kórusa is szurkolt Budapesten. A gyerekek és a tanárok az iskola épületében kísérték figyelemmel az Oscar-díjátadót és ünnepelték a győzelmet.
Deák Kristóf a díjat átvéve köszönetet mondott a filmakadémiának, valamint családjának és tanárainak. „Ajánlom ezt a díjat mindazoknak az embereknek, akik jobbá tehetik ezt a világot, a gyerekeknek. Igyekezzünk jól felnevelni őket, hogy büszkék lehessünk rájuk” – fogalmazott.
A Mindenki (angol címén Sing) a kilencvenes évek elején, iskolai környezetben játszódik, központi eleme egy rossz pedagógiai modell, egy gátlástalan tanárnő sikerhajhászása, amelyre a film gyerekszereplői adnak csattanós választ.
Az összefogás erejéről szóló huszonöt perces film főszereplői: Gáspárfalvi Dorka, Hais ­Dorottya és Szamosi Zsófia, továbbá a rendező mellett Udvardy Anna producer és Csillag ­Mano vágó is részt vett a Los Angeles-i Dolby Színházban megrendezett Oscar-díjátadón.
Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) január 24-én on­line közvetítésben hozta nyilvánosságra a legrangosabb hollywoodi elismerés jelöltjeit. ­„Figyelem, emberek, hamarosan egész Hollywood benézhet a Gellértbe!”– tálalta ezt követően az I. kerületi egyházi iskola diákjait tömörítő Szent Gellért Diákszövetség (Szövi.hu) honlapja a hírt, hogy Oscar-díjra jelölték Deák Kristóf rövidfilmjét, amelyet más helyszínek mellett a krisztinavárosi tanintézmény falai között is forgattak. Nyáry Zsigmond, az iskola igazgatója a Magyar Kurírnak akkor elmondta, hogy a folyosók és a lépcsőház láthatók a tokiói Short Shorts fesztiválon kisjátékfilm kategóriában fődíjat nyert alkotásban. „A nap, amikor a zöld csempék bevonultak a filmtörténetbe” – így reagált az Oscar-díjra a diákszövetség weboldala.
A filmben jelentős szerep jut a II. kerületi Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium épületének is. Az intézmény udvarán és egyik termében vettek fel jeleneteket – mondta el Szalai Gábor, az iskola igazgatója. A témából következően inkább egy további forgatási hely, a IX. kerületi Bakáts téri Ének-zenei Általános Iskola diákjai közül szerepelnek többen a kisfilmben, de egy-két szent­angélás diák is feltűnik benne. A ferences iskola a helyszín mellett köpenyeket is biztosított a forgatáshoz.
A Mindenki sikerével immár négy Oscar-díjat tudhat magáénak a magyar filmművészet.

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .