Egerben lesz a magyar Sydney

A határokat nagyrészt az I. világháború után alakították ki, majd némiképp módosították a II. világháborút követően. Az utóbbi évek változásai, köztük az egyházmegyei határok 1993-as átalakítása miatt is szükség volt azonban a változtatásokra. A konferencián négy egyházmegye – a debrecen-nyíregyházi, a szombathelyi, a székesfehérvári és a kaposvári – számolt be lelkipásztori tevékenysége kereteinek átalakításáról. Az utóbbi évtizedekben az ország minden részében végbement jelentős demográfiai változások ezekben a térségekben különösen is éreztették hatásukat. Egyes falvak, körzetek elnéptelenedtek, más települések pedig gyors növekedésnek indultak.
A növekvő paphiány szükségessé, a közlekedési lehetőségek javulása pedig lehetővé tette nagyobb plébániai körzetek kialakítását. A módosításoknál a főpásztorok – meghallgatva az egyházközségi tagok és a plébánosok véleményét – igyekeztek figyelembe venni a történelmi hagyományokat, ugyanakkor “fontosnak tartották a kor követelményeihez és lehetőségeihez igazítani a lelkipásztorkodás körülményeit” – összegezte Német László.
Szintén foglalkozott a konferencia azzal, hogy az Osztrák Püspöki Konferencia április 22. és 24. között teljes létszámban látogatást tesz Magyarországon: az esztergomi Szent Adalbert Központban találkoznak a magyarországi főpapokkal. Ez a látogatás viszonzása a két évvel ezelőtti mariazelli találkozónak.
Kiemelkedő esemény lesz a magyar egyház életében, hogy püspökeink május 4. és 10. között ad limina-látogatást tesznek a Vatikánban. Tájékoztatják a Szentszék illetékes hivatalait a magyar egyházmegyék helyzetéről, és kihallgatáson fogadja őket XVI. Benedek pápa. Erdő Péter bíboros címtemplomában, a Szent Balbina-bazilikában a püspökök találkoznak a római magyar kolónia tagjaival is. A magyar főpásztorok legutóbb 2001-ben jártak ad limina-látogatáson a Vatikánban.
Elhangzott, hogy június 28-án magyar-szlovák imanapot tartanak a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyen, amelyen a két ország zarándokcsoportjai mellett jelen lesznek a két ország püspöki konferenciáinak képviselői is. Az ünnepi szentmise főcelebránsa Erdő Péter bíboros lesz.
A Sydney-ben július 15. és 20. között – XVI. Benedek pápa részvételével – megrendezendő XXIII. Ifjúsági Világtalálkozón a magyar küldöttséget Cserháti Ferenc püspök vezeti. A találkozón elsősorban a nyugati magyarok fognak részt venni. Német László jelezte, hogy az MKPK magyarországi képviselőket hivatalosan nem küld a találkozóra, mivel a költségek olyan magasak volnának, hogy csak jelentős anyagi támogatással tudnának fiatalok kiutazni Ausztráliába, a támogatottak személyét viszont a konferencia nem tudná igazságosan eldönteni. Azért a magyarországi fiatalok is jelen lesznek – mondotta a konferencia titkára -, a jezsuiták ugyanis tizenöt fiatallal utaznak Sydney-be. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia döntése értelmében az Ausztráliában zajló nemzetközi eseménnyel párhuzamosan – a kiutazni nem tudó fiatalok számára – július 17. és 20. között Egerben “Magyar Sydney” címmel nagyszabású katolikus ifjúsági találkozó lesz, amelynek során a fiatalok élő, internetes közvetítés által bekapcsolódhatnak a világtalálkozó eseményeibe.
A főpásztorok tájékoztatták egymást a Biblia éve egyházmegyéjükben zajló eseményeiről. Örömmel állapították meg, hogy a kezdeményezéshez oktatási, kulturális intézmények és az egyházközségek saját vonzó programokkal csatlakoznak. A püspökök örvendetesnek tartják azt is, hogy a Bibliának szentelt esztendő nemcsak az egyházi, hanem a világi médiában is kedvező visszhangra talált.
A tájékoztatón újságírói kérdésekre is válaszolt Német László. A szlovákiai egyházmegyék területi rendezésével kapcsolatban kifejtette, hogy az a szlovák egyház és az ottani nuncius tárgyalásainak eredménye, XVI. Benedek pápa döntése. Ezzel “vitatkozni” egy másik ország egyházi vezetése nem szokott – mondta. Ezzel együtt úgy vélte, hogy személyes kapcsolatok, kétoldali tárgyalások elősegíthetik, hogy a magyar anyanyelvű szlovákiai hívek is megfelelő ellátásban részesüljenek. Példának a görög katolikusok külön esperesi kerületét hozta fel a kassai egyházmegyén belül. A sokakat érintő, a kormány által kihirdetett “zéró toleranciáról” Német László elmondta, hogy reményei szerint annak média-visszhangja nagyobb volt, mint amekkora figyelmet megérdemelt. Úgy tűnik, hogy a papok misebor-fogyasztása nem fog gondot okozni az igazoltatások során, hiszen a szabad vallásgyakorlásnak része, hogy kevés bort fogyasztanak a szentmisék során.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .