Édesapákat áldottak meg Székesfehérváron

Fotó: Székesfehérvári egyházmegye

 

A székesfehérvári főpásztor a szentmise elején Ferenc pápát idézte, aki maga is gyakran fordul Szent Józsefhez, és minden gondjában a segítségét kéri: Szent Józsefnek nemcsak a családokra, hanem az egész Egyházra is gondja van, tisztelete bekerült a római misekönyv eucharisztikus imádságába is. Szent József kétezer éve áll az emberek előtt úgy, mint a családok oltalmazója, a jó halálért közben­járó védőszent, aki az Egyházat, benne a papságot is védi és oltalmazza.
Minden emberi sors titkokat hordoz. Gyakran nem látjuk, mi miért történik, de Isten tudja, mi az életünk célja, számára minden élet nyitott könyv. Szent József élete is sok­féle titkot hordozott. Ma is alig tudunk róla valamit, de ami világos előttünk, az éppen elég ahhoz, hogy minden apa példaként tekintsen rá – hangsúlyozta a főpásztor, majd arról beszélt, hogy a szent egész életét Istenre bízta, akkor is, amikor nem az történt vele, amit ő maga előre elképzelt. Mindenben ráhagyatkozott, mindig Isten tervét kereste, amely az embernek kiteljesítő boldogságot jelent, egyedüli igaz valóságot. Félretette elgondolásait Máriával kapcsolatban is, és elfogadta, hogy Isten másképp rendelkezett. Családja az Úr családja lett, és ez teljes odaadottságot kívánt tőle. Meg kellett járnia idegen országokat, és menekülnie kellett, de ő minden helyzetben óvta, védte ezt a családot, és gondoskodott róla.
Spányi Antal beszéde végén arra buzdított, hogy Szent József liturgikus ünnepe mindannyiunknak segítsen megérteni, Istennek az üdvösségre szóló terve van velünk, nem elégedhetünk meg pusztán emberi dolgainkkal.
A gonosz mindent elkövet, hogy letérítsen minket utunkról, és mint egykor Ádámot és Évát, becsapjon bennünket. Ezért ne tűrjünk meg semmiféle kiskaput, engedményeket. Ne adjunk teret a kísértéseknek, küzdjünk meg azért, hogy olyanná váljunk, amilyennek Isten elgondolt bennünket. Küldetésünket megélve hordozzuk Isten áldását a világban, a nehézségek közepette is, az örömben és a boldogságban is. Így marad meg a családi kötelék, a házastársi hűség – tette hozzá a püspök.
A szentmise végén külön áldásban részesültek az édesapák, akikért a főpásztor Szent József közbenjárását kérte, hogy az ő példája nyomán vezessék családjukat, segítsék társaikat, és imádságra, hitre neveljék gyermekeiket.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .